Βιβλίο
Ταξίδι στην εσπερία

Νίκανδρος Νούκιος ο Κερκυραίος
Μετάφραση: Σμαράγδα Τσοχανταρίδου
Μετάφραση: Paolo Odorico
Αθήνα
Άγρα
2021
σ. 528
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-505-538-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: ιταλικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 21.50€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Στα μέσα του 16ου αιώνα, ένας ταπεινός Έλληνας αντιγραφέας χειρογράφων, ο Νίκανδρος ο Κερκυραίος, ξεκινά για ένα παράξενο, ανάστροφο ταξίδι. Ενώ οι σύγχρονοί του πηγαίνουν προς την Ανατολή η σαλπάρουν για τον Νέο Κόσμο, αυτός πορεύεται προς την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Φλάνδρα, την Αγγλία και τη Γαλλία.
Ουμανιστής με κλασική παιδεία, μας παραδίδει την Ευρώπη της Αναγέννησης μέσα από τα λόγια του Στράβωνα και του Ιουλίου Καίσαρα, και σ’ αυτή την Ευρώπη δεν βρίσκουμε ίχνος απ’ ό,τι εμείς θεωρούμε οικείο. Ποτάμια, πόλεις και λαοί με αρχαϊκά ονόματα ανήκουν σε χώρες εξωτικά μεταμορφωμένες, εκεί που η Μεταρρύθμιση είναι στα σπάργανα, εκεί που παρασκευάζεται η κερβεσία, αλλιώς μπίρα, και εκεί που τις γυναίκες τις φιλούν δημόσια στο στόμα.
Η σχέση των τραγικοκωμικών γαμήλιων περιπετειών του Ερρίκου Η’ βασιλιά της Αγγλίας, η συνάντηση με τον Φραγκίσκο Α’ τής Γαλλίας, ο διάσημος Έρασμος και ο Λούθηρος δεν καταφέρνουν ωστόσο να κρύψουν τον καημό του εξόριστου. Στο θέαμα μιας Ευρώπης που σπαράζεται από βίαιους και ασταμάτητους πολέμους, στο νου του Νίκανδρου έρχεται η Μεσόγειος, όπου ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής και ο πειρατής βασιλιάς Μπαρμπαρόσα, οδηγημένοι από τις έριδες ανάμεσα στους πρίγκιπες της Δύσης, πολιορκούν και λεηλατούν την πατρίδα του την Κέρκυρα.
Το Ταξίδι γίνεται έτσι το αφήγημα μιας μελαγχολικής εξερεύνησης σε γη μακρινή, όπου η ικανότητα να μιλάς για τον άλλο γίνεται ζωτική ανάγκη για τη δική σου ύπαρξη, «ραγίζοντας το φίλτρο συνηθειών και προκαθορισμένων κρίσεων, ξεθαμπώνοντας τις διόπτρες», όπως γράφει ο Υβ Ερσάν, διευθυντής σπουδών στο EHESS, στο Επίμετρό του «Τα γυαλιά του Νίκανδρου».

Το Ταξίδι στην Εσπερία πέρασε σχεδόν απαρατήρητο στους αιώνες από τη συγγραφή του, μεταφράζεται όμως στην Ελλάδα για πρώτη φορά ολόκληρο, με την επιμέλεια του Πάολο Οντορίκο, πρώην διευθυντή σπουδών στο EHESS.
Ο ιστορικός σχολιασμός και οι σημειώσεις έγιναν από τον Ζοέλ Σναππ, ερευνητή του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών της Φλωρεντίας

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ιωάννης ΠολέμηςΈνας Έλληνας στην Ευρώπη της θρησκευτικής μεταρρύθμισης"The Athens Review of Books"139Μάιος 2022
Νικόλας ΖώηςΚαυχησιάρηδες Γάλλοι του 16ου αιώνα"Η Καθημερινή"1/3/2022
Φίλιππος ΦιλίππουΝίκανδρος Νούκιος: Ταξίδια στην Ευρώπη της Αναγέννησηςwww.oanagnostis.gr22/2/2022
Λαμπρινή ΚουζέληΗ Δύση στα μάτια ενός Ανατολίτη"Το Βήμα"/ "Βιβλία"20/2/2022
Μιχαήλ ΠασχάληςΈνας Eλληνας του 16ου αιώνα στις αυλές της Δύσης "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"5/2/2022
Φίλιππος Δ. ΔρακονταειδήςΜάθημα και παραμύθι της δυτικής Ιστορίας"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"5/2/2022
Μάρω ΒασιλειάδουΈνας Ελληνας στη Δύση"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"16/1/2022
Κυριακή ΜπεϊόγλουΟ άγνωστος Ελληνας της Εσπερίας"Εφημερίδα των Συντακτών"23/12/2021
Τίνα ΜανδηλαράΤαξίδι στην Ελλάδα και την Ευρώπη του δέκατου έκτου αιώνα"Lifo"2/12/2021