Βιβλίο
Δέκα μικρές αναρχικές

Ντανιέλ ντε Ρουλέ
Μετάφραση: Γιώργος Χαρλαμπίτας
Αθήνα
Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων
2021
σ. 192
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5571-10-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Dix petites anarchistes
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Το 1872 ο Μπακούνιν βρίσκεται στην πόλη πόλη Σεντ-Ιμιέ, στον Ιούρα, στην καρδιά της ελβετικής ωρολογοποιίας, μεταφέροντας τη φλόγα και την ενέργεια της Παρισινής Κομμούνας. Δέκα ντόπιες νεαρές γυναίκες, εργάτριες ωρολογοποιίας που ζουν μια ζωή γεμάτη εκμετάλλευση και φτώχεια, επηρεάζονται από τις ιδέες της ελευθερίας και αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στη Νότια Αμερική για να ξεκινήσουν μια αυτεξούσια ζωή εκεί. Η καθεμία παίρνει μαζί της κι ένα «κρεμμύδι», ένα Λονζίν 20Α.
Στην αρχή όλα είναι δύσκολα: σύντομα μαθαίνουν για τον βίαιο θάνατο των δύο γυναικών που προπορεύτηκαν, της Κολέτ και της ερωμένης της, της Ζιλιέτ. Παρ’ όλα αυτά, οι άλλες οκτώ ξεκινούν το ταξίδι τους. Ταξιδεύουν μ' ένα πλοίο που μεταφέρει επίσης φυλακισμένους εξόριστους της Κομμούνας και στο οποίο η Εμιλί πεθαίνει πάνω στη γέννα. Οι υπόλοιπες εφτά φτάνουν στην Πούντα Αρένας στην Παταγονία, όπου φτιάχνουν από κοινού ένα αρτοποιείο, τη Γενική Αρτοποιία, καθώς και ένα εργαστήριο ωρολογοποιίας, αψηφώντας την πατριαρχική συμπεριφορά των αποικιακών αξιωματούχων.
Η Βαλεντίν, η τελευταία επιζώσα των «δέκα μικρών αναρχικών», μας διηγείται την ιστορία αυτής της ουτοπίας, αυτό το ξεχωριστό έπος των γυναικών που ενώνονται από μια σφοδρή αγάπη για την ελευθερία, που έχουν επιλέξει να «χαρούν το απρόβλεπτο χωρίς να χάσουν τη δύναμη να εξεγείρονται».

Βασισμένος σε ιστορικά στοιχεία και με τη βοήθεια της φαντασίας του, ο Ντανιέλ ντε Ρουλέ αφηγείται την ιστορία δέκα γυναικών που αναζητούσαν την ελευθερία σε μια εποχή η οποία δεν είχε σκοπό να τους προσφέρει τίποτα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Αντώνης Ν. ΦράγκοςΟι περιπέτειες και τα γραφτά ενός ελβετού αναρχικού"Η Εποχή"8/10/2023
Μαρία ΓεωργούλαΔέκα «ανέμελες» γυναίκες, η αναρχία και τα Στενά του ΜαγγελάνουΠεριοδικό "Θράκα"25/11/2022
Γιάννης ΚαλογερόπουλοςΔέκα μικρές αναρχικές"NO14ME"3/10/2022
Γεωργία Οικονομοπούλου«Όλες ζήσαμε πλέρια»www.oanagnostis.gr20/9/2022
Νίκος ΝικήσιανηςΟι δέκα μικρές αναρχικές, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης κι η χαρά της μετανάστευσηςhttps://marginalia.grΙούνιος 2022
Αντώνης Ν. ΦράγκοςΟύτε Θεός, ούτε αφέντης, ούτε σύζυγος!"Η Εποχή"3/4/2022