Βιβλίο
Η ιδέα της Ευρώπης

Τζώρτζ Στάινερ
Μετάφραση: Θάνος Σαμαρτζής
Αθήνα
Δώμα
2021
σ. 64
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-84459-9-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Τhe Idea of Europe
Αστικά 4
Κυκλοφορεί
Τιμή: 11.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη: το φάντασμα της ιστορικής παρακμής. Κυριαρχεί ο φόβος ότι η ώρα της Ευρώπης πέρασε, ότι τα αθάνατα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού δεν μπορούν πια να επαναληφθούν κι ότι πρέπει να συμφιλιωθούμε με τη σκέψη πως σε παγκόσμιο επίπεδο η Ευρώπη θα έχει εφεξής ρόλο δευτεραγωνιστικό, ή και κομπάρσου.

Στη διάλεξη αυτή, ένα απ’ τα τελευταία κείμενα που δημοσίευσε πριν το θάνατό του, ο Τζωρτζ Στάινερ επιχειρεί να «γειώσει» τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης ― να τη μεταφέρει από τους αιθέρες των μεγάλων ιδεών στο έδαφος της βιωμένης πραγματικότητας.

Τι ορίζει την Ευρώπη; ρωτά ο Στάινερ. Και απαντά: το καφενείο, αυτή η νέα αρχαία αγορά που χωρά τον διανοούμενο και τον πολιτικό μαζί με τον εργάτη και τον άστεγο· το εξημερωμένο και αχόρταγα περπατημένο τοπίο· η διαρκής παρουσία του παρελθόντος στους δημόσιους χώρους ―στους δρόμους, στις πλατείες, στις γέφυρες― και η συνακόλουθη, συχνά ασφυκτική, κυριαρχία της μνήμης· η ριζικά αντιφατική και γι’ αυτό ανεξάντλητα γόνιμη πρωτοκαθεδρία δύο πνευματικών παραδόσεων, της ελληνικής και της εβραϊκής· τέλος, η ιστορικά μοναδική αίσθηση του πεπερασμένου των ανθρώπινων επιδιώξεων και η αναγνώριση της καταστατικής τραγικότητας της ανθρώπινης συνθήκης.

Αρκούν αυτά, αναρωτιέται ο Στάινερ, για να παραμείνει η Ευρώπη μια ιδέα που διεγείρει την ψυχή και τη φαντασία; Ή μήπως είναι καταδικασμένη «να κατοικήσει στο μεγάλο μουσείο περασμένων ονείρων που ονομάζουμε ιστορία»;

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιάννης Χ. ΠαπαδόπουλοςΤα πέντε συστατικά της Ευρώπης"The Books' Journal"130Μάιος 2022
Κώστας ΚαρακώτιαςΣτοχασμός για την Ευρώπη"Εφημερίδα των Συντακτών"12/3/2022
Μανώλης ΠιμπλήςΙστορικό καφενείο «Η Ευρώπη»"Η Εποχή"27/2/2022
Γιάννης ΑντωνιάδηςΗ ιδέα της Ευρώπηςhttps://www.bookfeed.gr28/1/2022
Τίνα ΜανδηλαράΤζορτζ Στάινερ: Ήρθε το τέλος της Ευρώπης;"Lifo"12/1/2022
Χαράλαμπος ΓιαννακόπουλοςΟ χαρακτήρας και η κρίση της ευρωπαϊκής ανθρωπότητας κατά Τζωρτζ Στάινερhttp://charalamposgiannakopoulos.com27/12/2021
Αναστάσης ΒιστωνίτηςΑυθεντικός Ευρωπαίος"Το Βήμα"/ "Βιβλία"24/12/2021
Τάσος ΤσακίρογλουΗ ιδέα της Ευρώπης και οι ιδέες γενικά"Εφημερίδα των Συντακτών"17/12/2021