Βιβλίο
Χτίζοντας το πολίτευμα
Η πολιτειακή ταυτότητα της αρχιτεκτονικής

Σπύρος Βλαχόπουλος
Επιμέλεια: Μιχάλης Κατσιμίτσης
Αθήνα
Ευρασία
Αριθμός Έκδοσης: 1
2021
σ. 166
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5439-58-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σημειώσεις: Πρόλογος: Παναγιώτης Τουρνικιώτης
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Τα κτίρια νοηματοδοτούνται από το γενικότερο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο εντάσσονται και το οποίο μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, η αρχιτεκτονική και το συνταγματικό δίκαιο συνδέονται μεταξύ τους και, μάλιστα, περισσότερο στενά απ' ό,τι θα περίμενε κανείς. Εξάλλου, η αρχιτεκτονική σκέψη έχει πολιτική διάσταση, με την έννοια ότι αποτυπώνει ένα σύνολο αξιών και την κατάσταση που επικρατεί κατά την πολιτειακή και ιστορική στιγμή της έκφρασής της.
Το βιβλίο αυτό επιτρέπει στον αναγνώστη να αντιληφθεί την πολιτειακή διάσταση της αρχιτεκτονικής, κατανοώντας πώς η μορφή, κατασκευή και ιστορία των κτιρίων αντανακλούν τη συνταγματική πραγματικότητα. Πραγματεύεται θέματα, όπως τα αντιθετικά χαρακτηριστικά των κτιρίων στις δημοκρατίες και τις δικτατορίες, τη σχέση των κτιρίων με τις ατομικές ελευθερίες, τη διατήρηση της πολιτειακής μνήμης και τη χωροταξική διαμόρφωση των "ναών" της δημοκρατίας, δηλαδή των Κοινοβουλίων.
Μέσα από τις σελίδες "παρελαύνουν" ο Ιππόδαμος της αρχαίας Μιλήτου, η Σχολή του Bauhaus και η κοινή της πορεία με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, τα πρωτοποριακά σχολεία της δεκαετίας του 1930, τα νοσοκομεία του Μεσοπολέμου, τα "Ξενία" του Άρη Κωνσταντινίδη σε αντιδιαστολή με τα ξενοδοχειακά μεγαθήρια της δικτατορίας, το "Πανοπτικό" του Jeremy Bentham και η υλοποίησή του στις φυλακές Presidio Modelo στην Κούβα, κάποια λιγότερο γνωστά Κοινοβούλια (όπως το σκωτσέζικο και το κυκλικό της Βόννης της δεκαετίας του 1990) και πολλά άλλα παραδείγματα που φανερώνουν τη συνεχώς μεταβαλλόμενη πολιτειακή ταυτότητα της αρχιτεκτονικής.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Παύλος ΠαπαδόπουλοςΚτίρια που εκπέμπουν μηνύματα"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"8/5/2022
Νίκος ΒατόπουλοςΤο νόημα του χτισμένου χώρου"Η Καθημερινή"5/4/2022
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΑρχιτεκτονική, Ροΐδης, Ευρώπη καί συμπτώματα καραντίνας"Εστία"20/2/2022
Βασιλική Ε. ΧρήστουΧτίζοντας το πολίτευμαΠεριοδικό "The Art of Crime"11Νοέμβριος 2021
Μάρκος ΚαρασαρίνηςΠολίτευμα και αρχιτεκτονική"Το Βήμα"/ "Βιβλία"10/1/2022
Ξενοφών Ι. ΚοντιάδηςΟι αρχιτεκτονικοί συμβολισμοί της Πολιτικής"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"8/1/2022