Βιβλίο
Μανιφέστο
Πώς να μην τα παρατάς ποτέ

Bernardine Evaristo
Μετάφραση: Ρένα Χατχούτ
Αθήνα
Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
2022
σ. 303
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-01-2330-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Manifesto. On never giving up
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

«Το βιβλίο αυτό αποκαλύπτει τι χρειάστηκε για να συνεχίσω να προχωρώ και να ωριμάζω· και για σας που παλεύετε πολύ καιρό, που ίσως αναγνωρίσετε τις δικές σας ιστορίες στη δική μου, ελπίζω ότι θα αποτελέσει έμπνευση καθώς ταξιδεύετε στα δικά σας μονοπάτια προς την πραγματοποίηση των φιλοδοξιών σας».

Η συγγραφέας του διεθνούς bestseller Κορίτσι, γυναίκα, άλλο, μιλά για την καταγωγή, την οικογένεια, τη ζωή της και τις επιλογές της μέχρι τη βράβευση της με το βραβείο Booker το 2019.

Πρώτη μαύρη γυναίκα που κερδίζει αυτή την τόσο σημαντική διάκριση, Πρόεδρος φέτος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, η Μπερναντίν Εβαρίστο βρέθηκε, μετά από δεκαετίες που εργαζόταν ως συγγραφέας, δασκάλα, τραγουδίστρια, ακτιβίστρια, από το περιθώριο στο παγκόσμιο προσκήνιο. Στο Μανιφέστο μιλά για τον ρατσισμό που βίωσε από τα παιδικά της χρόνια και για τις δυσκολίες που συνάντησε στην πορεία της και συνδέονται με την φυλή, το φύλο, την κοινωνική τάξη, τη διαφορετικότητα, τη σεξουαλικότητα, το πέρασμα της νιότης.

Το Μανιφέστο είναι ένα βιβλίο για το πώς να μην τα παρατάς ποτέ. Μια προσωπική εξομολόγηση για το θάρρος που επέδειξε, για το πώς κάθε εμπόδιο που ξεπέρασε είτε στην προσωπική της είτε στην επαγγελματική ζωή την έκαναν «πιο ανθεκτική και αποφασισμένη να συνεχίσει».

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Μαρία ΑθανασίουΔεν λειτουργεί το να... παίρνειες κεφάλια"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"2/4/2023
Σοφία ΞυγκάκηΑναλαμβάνοντας την ευθύνη να προκαλείς καταστάσεις"Η Εποχή"26/6/2022
Μαριλένα ΑστραπέλλουΜπερναρντίν Εβαρίστο, «Τα πράγματα για τα οποία δεν μιλάμε είναι και τα πιο ενδιαφέροντα»Περιοδικό "BHmagazino"10/4/2022
Κορίνα ΦαρμακόρηBernardine Evaristo: Το «Μανιφέστο» της, μια απάντηση στα φλέγοντα ερωτήματα των θηλυκοτήτων"Lifo"7/4/2022
Διονύσης ΜαρίνοςΜανιφέστοwww.bookpress.gr15/3/2022
Παρή ΣπίνουΤο «Μανιφέστο» της Μπερναρντίν Εβαρίστο"Εφημερίδα των Συντακτών"26/2/2022
Εύα ΣτάμουΧωρίς φίλτρο αυτο-προστασίας"Fractal"8/2/2022