Βιβλίο
Η Αθήνα στον χρόνο: από τον αγώνα της ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές.
Οδηγός για εκπαιδευτικούς

Μαρία Δημοπούλου
Καλλιόπη Κύρδη
Ελένη Σβορώνου
Επιμέλεια: Θάλεια Δραγώνα
Αθήνα
Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
Αριθμός Έκδοσης: 1
2022
σ. 144
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-85563-0-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία 3
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Ο Οδηγός αυτός αποτελεί την τρίτη κατά σειρά εκπαιδευτική έκδοση του προγράμματος και προσεγγίζει τη διαχρονία της πόλης στα νεότερα χρόνια μέσα από οκτώ διαδρομές, πλούσιο εικονογραφικό υλικό και προτάσεις για ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Από την γειτονιά του σχολείου τους, τους δρόμους και τις πλατείες γύρω από αυτό, έωςτο Πεδίο του Άρεως, τον Εθνικό Κήπο, το Ζάππειο, το Σύνταγμα, το Ρολόι του Κυρρήστου, το Φετιχιέ Τζαμί, το Παλιό Πανεπιστήμιο, την πλατεία Κοτζιά, την Τριλογία και όχι μόνο, οι μαθητές και οι μαθήτριες ιχνηλατούν χώρους όπου καταγράφεται η ιστορική μνήμη της Αθήνας.

Δεν επιδιώκεται η συγκέντρωση και η εκμάθηση πληροφοριών αλλά η ανάγνωση της πόλης και των αλλαγών της. Με σκοπό να γίνει βίωμα ότι η πόλη είναι ζωντανή, ένα σύνολο από χώρους, ανθρώπους, ιστορίες, γεγονότα, αφηγήσεις, ιδέες που συνεχώς αλληλοεπιδρούν και εξελίσσονται, οι μαθητέςκαι οι μαθήτριες, θέτουν ερωτήματα στα μνημεία, τα τοπόσημα, τις αφηγήσεις του παρελθόντος, τις κάθε τύπου μαρτυρίες, τη μικρογεωγραφία της κάθε περιοχής, με το βλέμμα στο μέλλον.Ερευνούν τις πολλαπλές μνήμες της πόλης, ανακαλύπτουν διαφορετικές οπτικές, δίνουν τις δικές τους ερμηνείες.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: