Βιβλίο
Αθήνα. Η άγνωστη πόλη από τον Μέγα Αλέξανδρο έως τον Αδριανό

Ian Worthington
Μετάφραση: Μενέλαος Αστερίου
Αθήνα
Ψυχογιός
2022
σ. 520
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-01-4230-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Athens after the empire
Σημειώσεις: Πρόλογος: Νίκος Βατόπουλος
Κυκλοφορεί
Τιμή: 22.20€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Μια επική αφήγηση έξι αιώνων αθηναϊκής ιστορίας, από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τον 2ο αιώνα μ.Χ. Η εξέλιξη της πόλης και το αποτύπωμά της στον ελληνιστικό και τον ρωμαϊκό κόσμο.

Αυτό το βιβλίο αφορά μια μακρά περίοδο της ιστορίας της Αθήνας που θεωρείται συνήθως αλλά λανθασμένα εποχή παρακμής και πτώσης μετά το μεγαλείο της κατά τους κλασικούς χρόνους. Τότε η Αθήνα ήταν αυτοκρατορική δύναμη με τρομερό στόλο, είχε ισχυρή οικονομία, περήφανη ιστορία, ανθούσα πνευματική, καλλιτεχνική και φιλολογική ζωή και οι Αθηναίοι ζούσαν υπό μια δημοκρατία η οποία τους καθιστούσε κυρίαρχους ως κράτος. Ο Περικλής ισχυριζόταν ότι η Αθήνα ήταν μια πόλη την οποία ήθελαν να μιμηθούν οι πάντες.
Όμως, το 338, όταν ο Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας επέβαλε την ηγεμονία του στην Ελλάδα, αυτή η ζωή άλλαξε για πάντα. Οι Έλληνες υποχρεώθηκαν να υποστούν τη μακεδονική εξουσία για σχεδόν δύο αιώνες, μέχρι να επιβάλει την κυριαρχία της στην Ελλάδα η νέα δύναμη του μεσογειακού κόσμου, η Ρώμη.

Η συνηθισμένη άποψη για την Αθήνα υπό τη μακεδονική και τη ρωμαϊκή κυριαρχία είναι εκείνη μιας πόλης που ήταν η σκιά του προηγούμενου εαυτού της, με τη δημοκρατία της να έχει υποβαθμιστεί σε μια καρικατούρα, την οικονομία της σε παρακμή, τη στρατιωτική ικανότητά της να μην υπάρχει πια, και υπό τους Ρωμαίους αφέντες της να έχει μετατραπεί σε επαρχιακή πόλη. Όμως αυτή η υποβαθμισμένη εικόνα έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα. Όπως θα καταδείξει το ανά χείρας βιβλίο, η μεταγενέστερη Αθήνα απείχε πολύ από το να είναι ένα υστερόγραφο της κλασικής προκατόχου της. Εξακολουθούσε να είναι μια ζωντανή πόλη που ασκούσε επιρροή, ο λαός της παρέμενε όπως πάντα ανθεκτικός, φθάνοντας στο σημείο ακόμη και να πολεμήσει εναντίον των Μακεδόνων και των Ρωμαίων κυριάρχων, ενώ ο κλασικός εαυτός της επιβίωνε στη φιλολογία και τη σκέψη.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Κωνσταντίνος Δ. ΤραχανάςEργαλείο γνώσης και απολαυστικό ανάγνωσμα"Fractal"20/4/2022
Κώστας ΣτοφόροςΗ Άγνωστη Αθήνα των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων"Δρόμος της Αριστεράς"16/4/2022
Ελπίδα ΠασαμιχάληΑθήνα. Η άγνωστη πόλη από τον Μέγα Αλέξανδρο έως τον Αδριανό"Book Bar"11/4/2022
Αναστάσης ΒιστωνίτηςΗ ύστερη ακμή της Αθήνας"Το Βήμα"/ "Βιβλία"27/2/2022
Τίνα ΜανδηλαράΗ άγνωστη Αθήνα μετά τον Περικλή "Lifo"24/2/2022
Νίκος ΒατόπουλοςΗ βιογράφηση της Ελλάδας"Η Καθημερινή"19/2/2022