Βιβλίο
Αρετές της αυθεντικότητας
Δοκίμια για τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη

Αλέξανδρος Νεχαμάς
Μετάφραση: Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Παύλος Κόντος
Ηράκλειο Κρήτης
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
2022
σ. 552
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-524-856-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Virtues of Authenticity. Essays on Plato and Socrates
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Η συλλογή άρθρων Αρετές της αυθεντικότητας αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την πρωτότυπη και βαρυσήμαντη συμβολή του Αλέξανδρου Νεχαμά στις σύγχρονες πλατωνικές σπουδές. Προσφέρει στον γενικό αναγνώστη τη δυνατότητα όχι μόνο να κατανοήσει τις πλατωνικές και σωκρατικές θέσεις, αλλά και να συνειδητοποιήσει τον βαθύ πυρήνα τους και την ουσιαστική τους επικαιρότητα.

Τα άρθρα είναι αυτοτελή και, ως εκ τούτου, μπορούν να διαβαστούν ανεξάρτητα. Δεν στερούνται, ωστόσο, ενότητας. Από την άποψη του περιεχομένου, τα συνέχει η ιδέα ότι, τόσο στην ηθική και την αισθητική όσο και στη μεταφυσική, ο Πλάτων επιχειρεί προπάντων να διακρίνει το αυθεντικό και γνήσιο από το ψεύτικο, την απλή απομίμηση. Από την άποψη της μεθόδου, τα διαπερνά το μοναδικό ύφος γραφής του Νεχαμά, που επιτυγχάνει μια ιδιαίτερη ισορροπία ανάμεσα στην αναλυτική ακρίβεια και την ευαισθησία στη λογοτεχνική μορφή και τη δραματικότητα των πλατωνικών διαλόγων.

Ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Σωκράτης και το πώς αυτός μάς εισάγει στην αυθεντικότητα της αλήθειας, του ωραίου και του αγαθού. Με τις Αρετές της αυθεντικότητας ο Νεχαμάς προσθέτει τη δική του πρωτότυπη φωνή στη φιλοσοφική παράδοση που προσπαθεί να ακούσει τη σιωπή του Σωκράτη.

Μετάφραση: Ανδρέας Αθανασάκης, Βάσια Βεργούλη, Γιάννης Βογιατζής, Παντελής Γκολίτσης, Παναγιώτης Θανασάς, Παύλος Καλλιγάς, Δούκας Καπάνταης, Μαρία Καρακούση, Παύλος Κόντος, Γιώργος Μπολιεράκης, Πάρης Μπουρλάκης, Ελένη Περδικούρη, Σπύρος Ράγκος, Σεβαστιάνα Σαμάρκου, Στασινός Σταυριανέας, Νίκος Γ. Χαραλαμπόπουλος