Βιβλίο
Η αυτοκρατορία του βαμβακιού
Μια παγκόσμια ιστορία

Sven Beckert
Μετάφραση: Πελαγία Μαρκέτου
Επιμέλεια: Παναγιώτης Σουλτάνης
Ηράκλειο Κρήτης
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2022
σ. 816
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-524-870-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Empire of Cotton: A Global History
Ιστορία και Κοινωνία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 30.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Η αυτοκρατορία του βαμβακιού είναι η εξιστόρηση μιας πραγματικής εποποιίας, που διαδραματίστηκε, και εξακολουθεί να διαδραματίζεται, σε πλανητική κλίμακα. Είναι η ιστορία του πώς μέσα σε εντυπωσιακά σύντομη χρονική περίοδο, από τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου αιώνα και εξής, Ευρωπαίοι έμποροι, επιχειρηματίες, κεφαλαιούχοι και ισχυροί κρατικοί λειτουργοί, εκμεταλλευόμενοι τον καρπό ενός πανάρχαιου φυτού καθώς και τη συσσωρευμένη πείρα και τις απέραντες αγορές μιας πανάρχαιης μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ασία, την Αφρική, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, οικοδόμησαν μια νέα οικονομία του βαμβακιού με τεράστιο εύρος και δυναμισμό. Όχημά τους ήταν η δύναμη των κρατών τους, ο συνδυασμός του υπερπόντιου επεκτατισμού και της εργασίας των σκλάβων, η εισαγωγή νέων μηχανών και η καθιέρωση νέων μορφών ημερομίσθιας εργασίας, αλλά και η ανάπτυξη πρωτόγνωρων μορφών δικτύωσης και διακίνησης πληροφο­ριών. Και κατά ειρωνεία της ιστορίας, η συγκλονιστική επιτυχία τους αφύπνισε ταυτόχρονα εκείνες ακριβώς τις δυνάμεις που εντέλει, κατά τον 20ό αιώνα, θα τους έθεταν στο περιθώριο της αυτοκρατορίας που είχαν δημιουργήσει.

Στην πορεία αυτής της ιστορίας εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, ξόδεψαν τη ζωή τους δουλεύοντας στα βαμβακοχώραφα και στα βαμβακουργεία, εκατομμύρια άνθρωποι υποδουλώθηκαν στην Αφρική και μεταφέρθηκαν στις βαμβακοφυτείες της Αμερικής, παραδοσιακές αγροτικές κοινωνίες είδαν τον τρόπο ζωής τους να αλλάζει άρδην, η χειροτεχνική παραγωγή σαρώθηκε από την ακατάπαυστη παραγωγή των μηχανών: η αυτοκρατορία του βαμβακιού υπήρξε, ευθύς εξαρχής, πεδίο μιας ασταμάτητης παγκόσμιας τριβής ανάμεσα στους σκλάβους και τους ιδιοκτήτες των φυ­τειών, στους εμπόρους και τους κρατικούς λειτουργούς, στους εργάτες και τους βιομηχάνους. Και επειδή συνύφανε με νέους τρόπους τις ηπείρους μεταξύ τους, το βαμβάκι προσφέρει το κλειδί ώστε να κατανοήσουμε τον νεότερο κόσμο, τις τεράστιες ανισότητές του, τη μακραίωνη ιστορία της παγκοσμιοποίησης και τη διαρκώς μεταβαλλόμενη πολιτική οικονομία του καπιταλισμού.

Η αυτοκρατορία του βαμβακιού τιμήθηκε με το Βραβείο Bancroft, το Βραβείο Philip Taft, απέσπασε το Cundill Recognition for Excellence και ήταν ένας από τους τελικούς διεκδικητές του Βραβείου Pulitzer. Η εφημερίδα The New York Times το συμπεριέλαβε στα δέκα σημαντικότερα βιβλία του 2015.

Με 109 εικόνες και 7 χάρτες.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Θανάσης ΜήναςΚαπιταλισμός εν δράσει"Η Εποχή"3/9/2023
Γιώργος ΝαθαναήλΚαπιταλισμός από βαμβάκι"The Books' Journal"144Ιούλιος - Αύγουστος 2023
Γιώργος ΣιακαντάρηςΜια παγκόσμια ιστορία, μια σημαντική έκδοσηwww.bookpress.gr16/12/2022
Φίλιππος Δ. ΔρακονταειδήςΒαμβάκι: μια ιστορία της παγκοσμιοποίησης"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"3/9/2022
Στέφανος ΚαβαλλιεράκηςΗ αυτοκρατορία του βαμβακιού"Lifo"6/7/2022
Θανάσης ΚαραμπάτσοςΟ καπιταλισμός είναι μια κρατική οικονομική κατάσταση"Documento"18/6/2022
Παναγιώτης ΦρούντζοςΟ καπιταλισμός είναι μια κρατική οικονομική κατάσταση"Documento"18/6/2022
Νόρα ΡάλληΟ πολεμικός ιμπεριαλισμός υφάνθηκε με το βαμβάκι!"Εφημερίδα των Συντακτών"10/6/2022
Μάρκος Καρασαρίνης«Ο καπιταλισμός είναι μια διαρκής επανάσταση»"Το Βήμα"/ "Βιβλία"22/5/2022