Βιβλίο
Στα παιδιά

Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι
Μετάφραση: Κωνσταντίνα Λύγκουρη
Μετάφραση: Νίκος Γαλάνης
Ηράκλειο Κρήτης
Εκδόσεις Ενάντια
2022
σ. 160
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-86073-0-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: ρωσικά
Ξενόγλωσση Ποίηση 1
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.84€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Ο Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι είχε για πρώτη φορά την ιδέα της δημιουργίας ενός βιβλίου για παιδιά το 1918. Γράφει συνολικά δεκαπέντε ποιήματα και παραμύθια για παιδιά διαφορετικών ηλικιών, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με τον πρωτοπόρο τύπο της εποχής του και μιλάει επανειλημμένα σε παιδικό κοινό.

Ένας παθιασμένος προπαγανδιστής των ιδεών του κομμουνισμού, ο Μαγιακόφσκι, ακόμη και στα ποιήματά του για παιδιά, εκπλήσσει με το θάρρος των σκέψεων και τη φλόγα των συναισθημάτων. Δίχως να απαρνηθεί την πολιτική φύση του στίχου του, μπαίνει στον αγώνα της ρεαλιστικής ποίησης για τα παιδιά.

Από βιβλίο σε βιβλίο, από ποίημα σε ποίημα, ο Μαγιακόφσκι αναζητά όλο και πιο σίγουρους δρόμους για το μυαλό και την καρδιά του κάθε παιδιού. Κάθε νέο έργο του για παιδιά ήταν και μία νέα δημιουργική επιτυχία. Τα παιδικά ποιήματα και παραμύθια του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, -εκδίδονται ολοκληρωμένα για πρώτη φορά στη χώρα μας-, αποτελούν οργανικό μέρος του έργου του, δίχως τα οποία θα ήταν αδύνατο να σχηματιστεί μία ολοκληρωμένη εικόνα του.

Ο Μαγιακόφσκι έγραψε το τελευταίο ποίημα για παιδιά δύο εβδομάδες πριν από το θάνατό του.