Βιβλίο
Ταξίδι στο κράτος
Κυριαρχία, δίκαιο, δικαιώματα

Δημήτρης Χριστόπουλος
Αθήνα
Πόλις
2022
σ. 448
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-435-766-6
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Το βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν οδηγό στον κόσμο του κράτους. Ένα ταξίδι στο κράτος. H περιπέτεια του ταξιδιού, κυριολεκτικά και μεταφορικά, και κυρίως του δύσκολου ταξιδιού, είναι ζωτική για τη γνώση. Ένα τέτοιο ταξίδι χρειάζεται, όμως, κάποια συγκέντρωση. Μόνο έτσι μπορούμε να ευχαριστηθούμε και τα απρόοπτά του, να γεμίσουμε από τις εμπειρίες του.
Από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Χομπς, τον Σπινόζα, τον Ρουσσώ και τον Μαρξ, από τον Κέλσεν και τον Καρλ Σμιτ μέχρι τον Πουλαντζά και τον Αριστόβουλο Μάνεση, το βιβλίο επιχειρεί μια κριτική και ανάλυση των εννοιών που συνθέτουν τον κόσμο του κράτους και του δικαίου. Με αναφορές στην ευρωπαϊκή ιστορία, από τον Μεσαίωνα έως την ύστερη νεωτερικότητα, που γέννησε την πρώτη ύλη του βιβλίου. Γιατί είμαστε η ιστορία μας: οι έννοιες των εννοιών μας, στον κόσμο του δικαίου και της πολιτικής, είναι η ίδια η ευρωπαϊκή ιστορία με τα επιτεύγματα, τα αδιέξοδα και τις αβεβαιότητες των καιρών μας. Γι’ αυτές μαθαίνουμε, με βάση αυτές κατανοούμε.
Το κράτος και η κυριαρχία του. Το δίκαιο και τα δικαιώματά μας: η διττή φύση του μυθικού Κενταύρου, μισός άνθρωπος και μισός κτήνος, όπως παρομοίασε το κράτος ο Μακιαβέλλι. Λέξεις που χωρούν τα πλείστα της συμβίωσης και αφορούν τους πάντες: όλοι και όλες τις χρησιμοποιούν. Γύρω από τους κορμούς του κράτους και του δικαίου μεγαλώνουν τα κλαδιά του δέντρου: ο λαός, το πολιτικό και φυλετικό έθνος, η επικράτεια και οι επιβουλές της, τα πολιτεύματα από την απολυταρχία έως τη συνταγματική δημοκρατία, το κράτος δικαίου και ο εκφυλισμός του, τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, καθώς και οι απειλές τους – χθες, σήμερα και πάντα. Και από τα κλαδιά αυτά ξεκινάνε άλλα, μικρότερα, γεμάτα καρπούς. Θεριεύουν και μαραίνονται σαν έρχεται η στιγμή τους: η μορφή του Κενταύρου μετασχηματίζεται.
Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης και η αναγνώστρια δεν θα βρουν μια αξιακά αμερόληπτη προσέγγιση. Προσδοκία του συγγραφέα, όμως, είναι να βρουν μια έντιμη υποκειμενική προσέγγιση, που συγκροτεί το αντικείμενο με αξιώσεις ακαδημαϊκής στερεότητας και εγκυρότητας, όσο πιο απλά, αφηγηματικά και ευσύνοπτα γίνεται.
Το βιβλίο φιλοδοξεί να πει τα απαραίτητα, ώστε οι αναγνώστες να προσανατολιστούν στον σύνθετο κόσμο του κράτους και του δικαίου· και να τα πει με έναν τρόπο όσο γίνεται πιο ζωντανό και άμεσο, όχι όμως διεκπεραιωτικό. Καμιά από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται στις σελίδες του δεν είναι ξένη ή ανοίκεια για τους περισσότερους αναγνώστες. Καμιά, όμως, δεν μπορεί να αναλυθεί ούτε επαρκώς ούτε απολύτως ουδέτερα.
Το Ταξίδι στο κράτος μοιάζει κάπως με οδηγό μαγειρικής· καθοδηγεί αλλά και αφήνει όσους τον χρησιμοποιούν να αυτοσχεδιάσουν μαγειρεύοντας. Πάντα με το ρίσκο, αλλά και το ενδιαφέρον, να ταλαιπωρηθούν λίγο. Οι μικρές όμως ταλαιπωρίες κρύβουν τις μεγάλες απολαύσεις.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςΤαξίδι στο κράτοςΠεριοδικό "Ιστορία"663Σεπτέμβριος 2023
Μαρία ΠουρνάρηΤαξίδι στο κράτοςwww.bookpress.gr4/5/2023
Ξενοφών Ι. ΚοντιάδηςΤαξίδι στο κράτοςwww.oanagnostis.gr28/3/2023
Κατερίνα ΛαμπρινούΗ διττή φύση των πραγμάτων"Lifo"16/3/2023
Γιάννης ΚτιστάκιςΌταν η έρευνα διασταυρώνεται με τον ακτιβισμό"Η Καθημερινή"24/1/2023
Στέφανος ΔημητρίουΌψεις του Κενταύρου"Η Αυγή"18/12/2022
Πέτρος ΚωνσταντίνουΤαξίδι στο κράτοςΠεριοδικό "Σοσιαλισμός από τα Κάτω"155Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022
Μικέλα ΧαρτουλάρηΟι δίκοπες λέξεις ως πολιτική πρόκληση"Εφημερίδα των Συντακτών"23/11/2022
Θωμάς ΨήμμαςΧειραφέτηση και εξαναγκασμός: Το νεωτερικό κράτος ως Κένταυρος"Εφημερίδα των Συντακτών"21/11/2022
Νίκος ΓιαννόπουλοςΕίμαστε συνταγματική δημοκρατία, όχι πρωθυπουργική αγέλη"Η Εποχή"17/9/2022
Παναγιώτης ΣωτήρηςΤο ταξίδι της κρατικής κυριαρχίαςhttps://www.in.gr14/9/2022
Χρήστος ΩραιόπουλοςΚάνοντας την επιστήμη οικείο τόποhttps://parallaximag.gr10/9/2022