Βιβλίο
Δαίμονες, άνεμοι και δράκοι
Πώς ο άνθρωπος έμαθε να υπερνικά καταστροφές και κατακλυσμούς

Amedeo Feniello
Μετάφραση: Σωτήριος Φ. Δρόκαλος
Ευθύνη Σειράς: Γιάννης Κ. Χρονόπουλος
Αθήνα
Historical Quest
2022
σ. 568
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5088-79-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: ιταλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Demoni, venti e draghi. Come l'uomo ha imparato a vincere catastrofi e cataclismi
Μεσαιωνική Ευρώπη 3
Κυκλοφορεί
Τιμή: 22.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Το 1300 διέτρεξε τον κόσμο μια σειρά δραματικών και καταστροφικών φυσικών φαινομένων: επιδημίες, πλημμύρες, μικροί παγετώνες, λιμοί.
Ωστόσο, οι τρεις μεγάλοι πολιτισμοί της εποχής, ο ευρωπαϊκός, ο ισλαμικός και ο κινεζικός, μπόρεσαν να χτίσουν πραγματικά «προσαρμοστικά τοπία» για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της στιγμής.
Ένα βιβλίο που μας οδηγεί να ανακαλύψουμε εκ νέου ένα μεγάλο ξεχασμένο μάθημα που μας έρχεται από το παρελθόν.
Τον 14ο αιώνα, στο τέλος του Μεσαίωνα, ολόκληρος ο πλανήτης συγκλονίστηκε από μια σειρά πολύ βίαιων γεγονότων: λοιμοί, περιβαλλοντικές καταστροφές και κλιματική αλλαγή.
Ξαφνικά ήταν σαν να απελευθερώθηκαν μαζί δαίμονες, άνεμοι και δράκοι για να τιμωρήσουν την υπερηφάνεια του ανθρώπου.
Από την Κίνα στην Ευρώπη εξαπλώθηκε η μαύρη πανούκλα, μια επιδημία που φαινόταν να προαναγγέλλει την Αποκάλυψη όπως την περιγράφει με ζοφερό τόνο ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, συνοδευόμενη από μανιώδεις πλημμύρες και γιγάντια σμήνη ακρίδων.
Από τη μια άκρη της Ευρασίας ως την άλλη, αισθητές έγιναν οι συνέπειες μιας απρόσμενης αλλαγής της θερμοκρασίας και η αρχή αυτού που ονομάζεται «μικρός παγετώνας».
Ωστόσο, ο άνθρωπος ήταν σε θέση να αντιδράσει στο τραύμα των δραματικών αυτών αλλαγών. Σιγά-σιγά εμφανίστηκαν πραγματικά «προσαρμοστικά τοπία», νέες μορφές κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής οργάνωσης που ώθησαν τον κόσμο σε μια νέα φάση.
Στο βιβλίο του «Δαίμονες, Άνεμοι, Δράκοι: Πώς ο άνθρωπος έμαθε να υπερνικά καταστροφές και κατακλυσμούς» ο Ιταλός ιστορικός Μεσαιωνικής Ιστορίας Amedeo Feniello μάς προσφέρει ένα συναρπαστικό μάθημα που έρχεται από το παρελθόν και έχει πολλά να μάς διδάξει σήμερα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: