Βιβλίο
Από τη γη της Μικρασίας στα μονοπάτια της προσφυγιάς
Οδοιπορικό μνήμης και πολιτισμού με αφορμή τα 100 χρόνια της μικρασιατικής καταστροφής

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Φώτης Γιάντσιος
Χρίστος Γ. Ρώμας
Γιάννης Β. Κωβαίος
Τέσυ Μπάιλα
Δημήτρης Φιλελές
Στρατής Γαλανός
Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης
Νεκτάριος Ανδριόπουλος
Πάνος Καπετανίδης
Μαριέττα Κοντογιαννίδου
Νίκη Γκριτζανόφσκι
Χριστίνα Α. Λαζαρίδου
Μελίνα Μάσχα
Δημήτρης Β. Προύσαλης
Κώστας Σκόνδρας
Θεσσαλονίκη
Εκδόσεις Πηγή
2022
σ. 468
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-626-562-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σημειώσεις: Πρόλογος: Λουκάς Π. Χριστοδούλου
Περιέχει: QR code με αφηγήσεις των κειμένων
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.50€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Το 2022 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την κορύφωση του δράματος του Ελληνισμού, με την καταστροφή της Σμύρνης και τον οριστικό βίαιο ξεριζωμό των Μικρασιατών Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες. Ο εκπατρισμός όμως από τις αλησμόνητες χαμένες πατρίδες, μαζί με το πέρασμα όσων κρατιούνται στη ζωή στην κυρίως Ελλάδα, τις τραγικές τους μνήμες και την οδύνη της προσφυγιάς, φέρνει και όλο τον ξεχωριστό ελληνικό πολιτισμό που είχε αναπτυχθεί από τα μικρασιατικά παράλια μέχρι και τα βάθη της Ανατολής. Λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές δημιουργίες, μουσικές αναζητήσεις και μαγειρικά αρώματα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να ανθίσουν αρχικά στα νησιά του Αιγαίου και στη συνέχεια στα μεγάλα αστικά κέντρα του ελλαδικού χώρου, όπως η Αθήνα, ο Πειραιάς, ο Βόλος και η Θεσσαλονίκη.
Στο διάβα του χρόνου, όλα αυτά τα στοιχεία ενοποιούνται στο χωνευτήρι του πολιτισμού, γονιμοποιούνται και γονιμοποιούν απόψεις και ιδέες, δημιουργούν τάσεις και ρεύματα, εδραιώνονται και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να συνεισφέρουν στην πολιτισμική δημιουργία του τόπου μας, όχι ως ιστορικές καταβολές αλλά ως ζωντανά κύτταρα πολιτισμού.
Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, με κείμενα παλαιότερα αλλά και σημερινά, καταγράφεται η αδιάσπαστη αλυσίδα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και στρέφει με αισιοδοξία το βλέμμα στο μέλλον.