Βιβλίο
Σύγχρονη φυσική φιλοσοφία της θρησκείας

Μάριος Π. Μπέγζος
Αθήνα
Λειμών
2022
σ. 258
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5636-15-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.14€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Σαράντα χρόνια μελετών περιλαμβάνονται στις σελίδες που ακολουθούν. Πρόκειται για καρπούς μεταπτυχιακών σπουδών και ευρήματα μεταδιδακτορικών ερευνών σε Ελλάδα και Γερμανία.
Εγκαινιάσθηκαν στην Τυβίγγη (Tubingen) κατά την τετραετία 1978-1981, με υποτροφία της Γερμανικής Ακαδημαϊκής Υπηρεσίας Μορφωτικών Ανταλλαγών (DAAD).
Εντάθηκαν στην επταετία 1991-1997, με ερευνητική χορηγία του γερμανικού ακαδημαϊκού ιδρύματος Alexander von Humboldt - Stiftung και διδασκαλία ως επισκέπτης καθηγητής (Lehrbeauftragter) στην Ευαγγελική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαρβούργου (Marburg an der Lahn).
Ολοκληρώθηκαν κατά την τελευταία εικοσαετία (1999-2019) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εμφανίσθηκαν με τη μορφή βιβλίων, άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, επιφυλλίδων σε αθηναϊκές εφημερίδες, ανακοινώσεων σε διεθνή και εγχώρια επιστημονικά συνέδρια, διεπιστημονικά συμπόσια ή διασχολικά σεμινάρια.
Βασικός αφετηριακός σταθμός των ερευνών υπήρξε η διδακτορική διατριβή «Διαλεκτική φυσική και εσχατολογική θεολογία - Ο σύγχρονος φιλοσοφικός διάλογος φυσικής και θεολογίας επί τη βάσει του επιστημονικού έργου του Βέρνερ Χάιζενμπεργκ» (Αθήνα 1985, 351 σελίδες), με επιβλέποντα καθηγητή τον αείμνηστο Νίκο Νησιώτη (1924-1986). Αρχικά κυκλοφορήθηκε σε περιορισμένη έκδοση με την δακτυλογραφημένη μορφή της και επίκειται (2022) η φωτοστατική ανατύπωσή της από τις Εκδόσεις "Λειμών".
Επόμενος σταθμός ήταν το ανθολόγιο δοκιμίων «Ανατολική ηθική και δυτική τεχνική - Θέματα φυσικής φιλοσοφίας της θρησκείας» (Εκδόσεις Γρηγόρη 1992, 134 σελίδες) εξαντλημένο προ πολλού. Ενδιάμεσες περιστασιακές νύξεις συναπαντώνται στα βιβλία: «Δοκίμια φιλοσοφίας της θρησκείας» (Εκδόσεις Γρηγόρη 1988, εξαντλημένο), «Νεοελληνική φιλοσοφία της θρησκείας-Θεολογία, τεχνολογία και ιδεολογία» (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα 1998 = Εκδόσεις Πεδίο 2018) και «Αμφίσημη εκκοσμίκευση» (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα 2002 = Ο ανθρωπισμός της εκκοσμίκευσης, Εκδόσεις Γρηγόρη 2012).
Επέστη, πλέον, ο καιρός της συναγωγής αυτών των μελετών φυσικής φιλοσοφίας της θρησκείας σε ένα ανθολόγιο δοκιμίων για την ευχερέστερη πρόσβαση σε αυτήν την θεματική καθενός ενδιαφερομένου αναγνώστη ή/και ακροατή πανεπιστημιακών παραδόσεών μας και επιμορφωτικών διαλέξεων στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Ενηλίκων του Κολλεγίου Αθηνών (Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα) και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου (Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία).

Κριτικές - Παρουσιάσεις: