Βιβλίο
Ο νόμος του μίσους

Alberto Garlini
Μετάφραση: Βασιλική Πέτσα
Αθήνα
Πόλις
2022
σ. 720
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-435-596-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: ιταλικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 22.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Ρώμη, Μάρτιος 1968. Ο εικοσάχρονος φοιτητής Στέφανο Γκουέρρα, λαϊκής καταγωγής και νοσταλγός του φασιστικού καθεστώτος, συμμετέχει στη Μάχη της Βάλλε Τζούλια, όπου αριστεριστές φοιτητές συγκρούονται με την αστυνομία και με νεοφασιστικές φοιτητικές οργανώσεις. Αυτό το συμβάν, που εγκαινιάζει μια περίοδο γενικευμένων διαδηλώσεων, ακροαριστερής και ακροδεξιάς βίας και πολιτικής αναταραχής για την Ιταλία («μολυβένια χρόνια»), αποτελεί συγχρόνως το βάπτισμα του πυρός για την ολοκληρωτική στράτευση του Στέφανο στις πιο φανατικές και βίαιες νεοφασιστικές οργανώσεις, καθορίζοντας αναπόδραστα την κατοπινή του πορεία. Ευφυής και παθιασμένος, αυθάδης και καλλιεργημένος, με κινητήρια δύναμη αλλά και αχίλλειο πτέρνα τη σκοτεινή οικογενειακή του ιστορία, μυείται ολοένα και βαθύτερα στον κόσμο της παρακρατικής βίας και έρχεται σε επαφή με μυστικούς πράκτορες και αφανή πρόσωπα-κλειδιά που κινούν τα νήματα της «στρατηγικής τής έντασης», εμπλεκόμενος στα πιο τραγικά γεγονότα της εποχής. Ως αντίβαρα στη λατρεία του αίματος και στον νόμο του μίσους προβάλλουν μονάχα ο έρωτας και η λογοτεχνία.
Με αφηγηματική τόλμη και πρωτοτυπία, ο Αλμπέρτο Γκαρλίνι, συνθέτοντας το πορτρέτο ενός ακροδεξιού τρομοκράτη ως νεαρού άνδρα, προσεγγίζει αποσιωπημένες πτυχές της πρόσφατης ιταλικής ιστορίας και χαρτογραφεί τα εν πολλοίς άγνωστα νερά της νεοφασιστικής βίας. Συνδυάζοντας την κριτική ιστορική έρευνα με την ψυχολογική εμβάθυνση και αξιοποιώντας τον έντονα αγωνιώδη ρυθμό, μας προσφέρει ένα πολυεπίπεδο και συναρπαστικό μυθιστόρημα για την επώδυνη και ανολοκλήρωτη ενηλικίωση ενός ανθρώπου αλλά, ταυτόχρονα, και μιας ολόκληρης χώρας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Λένα ΜατσιώρηΌταν η βία γράφει την Ιστορία"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"31/12/2023
Άγης (Librofilo) ΑθανασιάδηςΟ νόμος του μίσους"Librofilo"14/8/2023
Γιώργος-Ίκαρος ΜπαμπασάκηςΟ Ιταλός και ο Αμερικανός – Καταβύθιση σε «τούβλα» θερινά [I]www.bookpress.gr14/7/2023
Κυριακή ΜπεϊόγλουΌταν το αίμα γίνεται μελάνι"Εφημερίδα των Συντακτών"4/2/2023
Ηλίας Καφάογλου«Σκότωσε ό,τι μπορείς» "The Books' Journal"19/12/2022
Θεόδωρος Ανδρεάδης - Συγγελάκης«Η Αριστερά στην Ιταλία πρέπει να μάθει να ακούει, όχι να προσπαθεί να διδάξει»"Εφημερίδα των Συντακτών"3/12/2022
Γιάννης ΚαλογερόπουλοςΟ νόμος του μίσους"NO14ME"27/10/2022