Βιβλίο
Ο ψαράς

Τζον Λάνγκαν
Μετάφραση: Πάνος Τομαράς
Αθήνα
Αίολος
2022
σ. 392
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-521-326-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Fisherman
Κυκλοφορεί
Τιμή: 17.95€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Το Ρέμα του Ολλανδού, ένας ορμητικός χείμαρρος με απότομες όχθες, διασχίζει τα δάση γύρω από το Γούντστοκ, στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, γεμάτος υποσχέσεις για τους επίδοξους ψαράδες.

Τέτοιοι ψαράδες είναι και ο Έιμπ με τον Νταν, δυο φίλοι που βρήκαν παρηγοριά για την απώλεια των αγαπημένων τους στο κοινό τους πάθος για το ψάρεμα. Οι φήμες, όμως, που συνοδεύουν το Ρέμα του Ολλανδού δεν κάνουν λόγο μόνο για έναν απομονωμένο ψαρότοπο, αλλά και για ένα μυστικό που βρίσκεται εκεί και που ίσως βοηθούσε να απαλύνουν τη θλίψη τους ο Νταν και ο Έιμπ.
Παρόλο που και οι δυο τους αντιμετωπίζουν τις φήμες αυτές σαν δεισιδαιμονίες, σύντομα θα βρεθούν μπλεγμένοι σε μια ιστορία σκοτεινή σαν τα ορμητικά νερά εκείνου του χειμάρρου του Ολλανδού, με επίκεντρο έναν μυστηριώδη άνδρα με το προσωνύμιο Ψαράς, μια ιστορία που θα τους φέρει αντιμέτωπους με τις απώλειες που έχουν βιώσει και με το τίμημα που θα πρέπει να καταβάλουν για να τις αναπληρώσουν.

Ο Ψαράς, ένα από τα συγκλονιστικότερα μυθιστορήματα τρόμου των τελευταίων ετών, μιλάει για την απώλεια, τη μοναξιά και τη φιλία, με περίτεχνη γραφή, λεπτοδουλεμένη πλοκή και σκοτεινή φαντασία, συνδυάζοντας τη βιβλική ιστορία του Ιώβ, το Μόμπι Ντικ, του Χέρμαν Μέλβιλ, και τις ιστορίες του Χ.Φ. Λάβκραφτ. Το 2016, ο Ψαράς πήρε το βραβείο Bram Stoker Καλύτερου Μυθιστορήματος.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Έμυ ΝτούρουΈνα από τα καλύτερα βιβλία τρόμου των τελευταίων χρόνων"Documento"10/3/2023
Γεώργιος Ε. ΤζιτζικάκηςΒουτιά βαθιά στον τρόμο"Fractal"31/1/2023
Γιάννης Αντωνιάδης«Ο Ψαράς» του Τζον Λάνγκαν είναι μια βουτιά στο άγνωστο, το μεταφυσικό και το φανταστικόhttp://www.culturenow.gr16/1/2023
Κυριάκος Χ. ΑθανασιάδηςΨαρεύοντας στα σκοτεινά νερά ενός εφιάλτη "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"27/11/2022
Ζωή ΚαραμήτρουΔύο ζωντανοί στον κόσμο των νεκρών "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"16/10/2022