Βιβλίο
...Και πάλι μια ελεύθερη Ελλάδα!
Οι Φιλέλληνες στον αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας

William St. Clair
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Αθήνα
Εκδόσεις Γκοβόστη
2022
σ. 568
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-606-192-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: That Greece Might Still Be Free. The Philhellenes in the War of Independence
Στρατιωτική Ιστορία
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Roderick Beaton
Κυκλοφορεί
Τιμή: 28.50€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Όταν το 1821, οι Έλληνες εξεγέρθηκαν κατά της οθωμανικής κυριαρχίας, ένα κύμα συμπάθειας πλημμύρισε την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χιλιάδες εθελοντές έσπευσαν να πολεμήσουν στο πλευρό των επαναστατών. Οι Φιλέλληνες -όποια κι αν ήταν τα κίνητρά τους: η αναδημιουργία της Αθήνας του Περικλή, μια νέα σταυροφορία κατά του Ισλάμ ή απλά ο βιοπορισμός από το στρατιωτικό επάγγελμα- πίστευαν ακράδαντα πως η Ελλάδα άξιζε και με το παραπάνω την βοήθεια στον αγώνα της για την ελευθερία. Όπως, «Ονειρεύομαι πως θα μπορούσε και πάλι να υπάρξει μια ελεύθερη Ελλάδα», έγραψε ο Λόρδος Μπάιρον και πέθανε στο Μεσολόγγι, προσπαθώντας να κάνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα.

Η σχολαστική έρευνα και η γλαφυρή πένα του William St Clair κάνουν αυτό το βιβλίο απαραίτητο σε κάθε μελετητή του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, αλλά και σε κάθε αναγνώστη, που θέλει να κατανοήσει την ιστορία του Ελληνικού Έθνους.

Ο Εορτασμός των 200 Χρόνων από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 δεν θα ήταν πλήρης χωρίς την ελληνική έκδοση αυτού του βιβλίου, που πρωτοδημοσιεύτηκε, -το 1972- και όσο περνά ο καιρός τα συμπεράσματά του εκτιμώνται ακόμα περισσότερο από τους ειδικούς της ελληνικής ιστορίας.

Τα 200 χρόνια από το 2021 παρέχουν μιαν ευκαιρία όχι μόνο για τον εορτασμό των προηγούμενων επιτευγμάτων, αλλά και για μιαν επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο το παρελθόν σχετίζεται με το παρόν και το μέλλον. Και το σπουδαίο βιβλίο του William St Clair συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο σε αυτήν την επανεξέταση, που δίνει στην υπερηφάνεια των Ελλήνων τις πραγματικές ευρωπαϊκές διαστάσεις της.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Θάνος Μ. ΒερέμηςΗ Επανάσταση και η... αφέλεια των φιλελλήνων"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"11/12/2022