Βιβλίο
Όλα για το τίποτα

Βάλτερ Κεμπόφσκι
Μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου
Επιμέλεια: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου
Επιμέλεια: Θάνος Σαμαρτζής
Αθήνα
Δώμα
2022
σ. 424
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5598-15-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Alles Umsonst
Τα πεζά 17
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Γενάρης του 1945. Το ανατολικό μέτωπο καταρρέει, ο Κόκκινος Στρατός προελαύνει. Οι Ρώσοι είναι πολύ κοντά, ο αχός των κανονιών τους ακούγεται πια καθαρά. Αλλά στο Γκεόργκενχοφ, το αρχοντικό της οικογ­ένειας φον Γκλόμπιχ, η ζωή μοιάζει να διατηρεί τη ρουτίνα της.

Ο πατέρας απουσιάζει, είναι αξιωματικός της Βέρμαχτ. Η γυναίκα του, η Καταρίνα, είναι κουρασμένη, χρειάζεται ησυχία. Το σπίτι το διαχειρίζεται μια θεία, μαζί με το αλλοδαπό υπηρετικό προσωπικό. Ο δωδεκάχρονος Πέτερ δεν έχει πάρε-δώσε με τα παιδιά απ’ τον απέναντι συνοικισμό, όπου κατοικεί ο λαουτζίκος. Του κάνει ιδιαίτερα μαθήματα ο δρ. Βάγκνερ, που έχει ένα γενάκι που σου δίνει την αίσθηση ότι από κάπου τον ξέρεις.

Μήπως πρέπει να τα μαζέψουν και να φύγουν; Έξω στο δρόμο περνούν κάρα με Γερμανούς πρόσφυγες. Οι επισκέπτες φέρνουν αντιφατικές ειδήσεις. Μα είναι δυνατό να ηττηθεί η Γερμανία μας; Και τα ασημικά; Τα τραπεζομάντιλα; Όχι, όχι, οι δυνάμεις του έθνους είναι ανεξάντλητες. Και τι θα κάνουν οι Ρώσοι αν έρθουν; Ακούγεται ότι διψούν για εκδίκηση…

Ο Κεμπόφσκι χτίζει το σύμπαν του αργά-αργά. Κοιτάζει τους ­ήρωές του σαν τον εντομολόγο με το μικροσκόπιό του, χωρίς να κρίνει, μα και χωρίς να συμπάσχει. Εδώ, σ’ αυτό το μεγάλο μυθιστόρημα της γερμανικής ήττας, η τραγωδία δεν είναι γέννημα της ύβρεως αλλά της ανθρώπινης μικρότητας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Αφροδίτη ΔημοπούλουΌλα για το τίποταhttps://www.booktimes.gr29/7/2023
Γιάννης ΑντωνιάδηςΟ Βάλτερ Κεμπόφσκι στο «Όλα για το τίποτα» παραθέτει το τέλος ενός ονείρουhttp://www.culturenow.gr12/6/2023
Άγης (Librofilo) Αθανασιάδης"Μιλάνε, για καιρούς, δοξασμένους και πάλι...""Librofilo"2/6/2023
Αλέξανδρος ΣτεργιόπουλοςΌταν το τίποτα έγινε τα πάντα! "Το Περιοδικό"3/3/2023
Γιάννης ΚαλογερόπουλοςΖοφερός απόηχος της Ιστορίας"Εφημερίδα των Συντακτών"18/2/2023
Άρης ΣφακιανάκηςΤο μεγάλο μυθιστόρημα της γερμανικής ήττας"Athens Voice"1/2/2023
Φίλιππος Δ. ΔρακονταειδήςΕνώ η Ιστορία περνούσε δίπλα τους "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"14/1/2023