Βιβλίο
Κβαντική κληρονομιά
Ανταποκρίσεις από έναν αβέβαιο κόσμο

David Kaizer
Μετάφραση: Γρηγόρης Πανουτσόπουλος
Μετάφραση: Θεμιστοκλής Χαλικιάς
Επιμέλεια: Γρηγόρης Πανουτσόπουλος
Επιμέλεια: Θεμιστοκλής Χαλικιάς
Θεσσαλονίκη
Ροπή
2022
σ. 408
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5289-76-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Quantum Legacies, Dispatches from an Uncertain World
Σημειώσεις: Πρόλογος: Άλαν Λάιτμαν
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.14€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Οι ιδέες που βρίσκονται στα θεμέλια της κβαντικής θεωρίας παραμένουν εξαιρετικά αλλόκοτες: ένας συμπαγής κόσμος που ανάγεται σε νέφη πιθανοτήτων· σωματίδια τα οποία διασχίζουν φράγματα μέσω τούνελ· γάτες-ζόμπι, ούτε νεκρές αλλά ούτε και ζωντανές· δίδυμα σωματίδια τα οποία μοιράζονται διεμπλεκόμενες μοίρες. Για περισσότερο από έναν αιώνα, οι φυσικοί έχουν αντιμετωπίσει αυτές τις εννοιολογικές αβεβαιότητες, ενώ ταυτόχρονα βίωναν τις ευρύτερες αβεβαιότητες του κοινωνικού και πολιτικού κόσμου γύρω τους, σε μια περίοδο που σημαδεύτηκε από την άνοδο του φασισμού, τους καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους και μια νέα πυρηνική εποχή.

Στη Κβαντική Κληρονομία, ο Ντέιβιντ Κάιζερ παρουσιάζει στους αναγνώστες του ορισμένα εμβληματικά επεισόδια από την ιστορία της συνεχιζόμενης στις μέρες μας προσπάθεια των φυσικών να κατανοήσουν τον χώρο, τον χρόνο και την ύλη στα πιο θεμελιώδη επίπεδά τους. Σε μια σειρά από συναρπαστικά δοκίμια, ο Κάιζερ μας ταξιδεύει στον πυρήνα εμβληματικών ιστορικών στιγμών ανακάλυψης και έντονου διαλόγου, με πρωταγωνιστές ορισμένους από τους σημαντικότερους επιστήμονες της περιόδου, όπως τους Άλμπερτ Αϊνστάιν, Έρβιν Σρέντιγκερ και Στίβεν Χόκινγκ, που άλλαξαν για πάντα την κατανόησή μας για τη φύση.

Καθώς εκτείνονται τόσο στον χώρο όσο και στον χρόνο, τα ιστορικά αυτά επεισόδια διατρέχουν τη συναρπαστική δεκαετία του 1920, τις σκοτεινές μέρες της δεκαετίας του 1930, τις αναταράξεις του Ψυχρού Πολέμου και τις ιδιαίτερες πολιτικές πραγματικότητες που τον ακολούθησαν. Τόσο σε αυτές τις περιόδους, όσο και στη δική μας, η φιλοδοξία των ερευνητών πολύ συχνά είναι να ξεπεράσουν τις ιδιαιτερότητες του εδώ και του τώρα και να προτείνουν ιδέες σχετικά με το πώς λειτουργεί ο κόσμος, που θα αντέχουν στον χρόνο και θα ξεπερνούν τα στενά όρια της αντίληψης ενός μεμονωμένου ερευνητή. Στην Κβαντική Κληρονομιά, ο Κάιζερ αποκαλύπτει το δύσκολο και συχνά χαοτικό έργο που απαιτείται για το χτίσιμο μιας κοινής κατανόησης ανάμεσα σε εκπροσώπους διαφορετικών γενεών και με αυτό τον τρόπο αναδεικνύει τους βαθύτατους δεσμούς ανάμεσα στην επιστημονική αναζήτηση και στην ανθρώπινη φύση.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Τάσος ΓέρονταςΚβαντική κληρονομιά"Έξώστης"23/11/2023
Κωνσταντίνος Ε. ΒαγιονάκηςΗ τέχνη της διάχυσης της επιστήμης"The Books' Journal"147Νοέμβριος 2023
Δημήτρης ΚαραΐσκοςΚβάντα, GPS και άλλα μυστήρια της ζωής "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"12/3/2023
Ηλίας Κ. ΜαγκλίνηςΚβαντοφυσική: το φάντασμα μέσα μας"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"4/12/2022