Βιβλίο
Απέναντι στην καρδιά του σκότους
Ο αγώνας ενάντια στη γενοκτονία των Κονγκολέζων [1885-1908]

Έντμουντ Μορέλ
Μετάφραση: Θοδωρής Τσομίδης
Ανθολόγος: Θοδωρής Τσομίδης
Ευθύνη Σειράς: Θανάσης Τριαρίδης
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
2022
σ. 200
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-07-0197-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Για έναν νέο ανθρωπισμό 3
Σημειώσεις: Πρόλογος: Θοδωρής Τσομίδης
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.70€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Η γενοκτονία των Κονγκολέζων από την αποικιακή διοίκηση του Βέλγου βασιλιά Λεοπόλδου Β΄ υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην Ιστορία. Εκατομμύρια Κονγκολέζοι δολοφονήθηκαν ή βασανίστηκαν με απάνθρωπο τρόπο προκειμένου να εξασφαλιστεί η συγκομιδή του καουτσούκ.
Η παρούσα έκδοση καταγράφει τον όλεθρο που σκόρπισε η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία στην Αφρική. Παράλληλα περιγράφεται η συγκλονιστική δράση του Βρετανού δημοσιογράφου και ακτιβιστή Έντμουντ Μορέλ, που κατήγγειλε τα εγκλήματα του Λεοπόλδου και μετά από πολυετείς προσπάθειες κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο μαζικό κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του προηγούμενου αιώνα. Σε τούτον τον αναπάντεχο όσο και λησμονημένο ήρωα εστιάζει η παρούσα έκδοση, αποκαθιστώντας τον στο ίδιο ύψος με τους αγωνιστές του Λευκού Ρόδου και τον Αλβέρτο Σβάιτσερ ως ένα παράδειγμα έμπρακτου ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.
Το βιβλίο αυτό είναι ο τρίτος τόμος της σειράς «Για έναν νέο ανθρωπισμό». Έχει προηγηθεί η έκδοση των Προκηρύξεων της οργάνωσης Λευκό Ρόδο (1942-1943), καθώς και ένας τόμος αφιερωμένος στο έργο και στη σκέψη του μεγάλου ανθρωπιστή Αλβέρτου Σβάιτσερ.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: