Βιβλίο
Ιστορίες από την Κολυμά

Βαρλάμ Σαλάμοφ
Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου
Αθήνα
Άγρα
2022
σ. 1600
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-505-579-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: ρωσικά
Ρωσική Λογοτεχνία
Σημειώσεις: Πρόλογος: Ελένη Μπακοπούλου
Κυκλοφορεί
Τιμή: 52.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Το 1936, ο Βαρλάμ Σαλάμοφ, δημοσιογράφος και συγγραφέας, συλλαμβάνεται για αντεπαναστατική δράση και στέλνεται να εκτίσει την ποινή του στα σοβιετικά στρατόπεδα εργασίας - ένας από τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των σταλινικών εκκαθαρίσεων.
Οι "Ιστορίες από την Κολυμά", αυτό το αριστούργημα της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, είναι μια επική σειρά από σύντομα διηγήματα στα οποία αποτυπώνονται τα συνολικά δεκαεπτά χρόνια που ο συγγραφέας πέρασε στα σοβιετικά γκουλάγκ: έξι χρόνια ως σκλάβος στα χρυσωρυχεία της Κολυμά και στη συνέχεια, σε μια λιγότερο ανυπόφορη συνθήκη, ως αμειβόμενο νοσηλευτικό προσωπικό στις φυλακές-στρατόπεδα.
Την αφήγησή του για τη ζωή στην Κολυμά άρχισε να τη γράφει μετά το θάνατο του Στάλιν το 1953. Είναι, αφενός, η βιογραφική κατάθεση ενός από τους λίγους επιζήσαντες των στρατοπέδων και, αφετέρου, μια ιστορική καταγραφή των ίδιων των γκουλάγκ· αλλά πρωτίστως είναι ένα λογοτεχνικό έργο ασύγκριτης δύναμης, διορατικότητας και πίστης.
Μέσα από τη γραφή του ο Σαλάμοφ θέτει στόχο να απαντήσει στα θεμελιώδη ηθικά ερωτήματα που τον βασάνιζαν στα χρόνια των στρατοπέδων, εκεί όπου μεταξύ άλλων γνώρισε από πρώτο χέρι και τον κόσμο του εγκλήματος όπως πραγματικά είναι, πολύ πιο κακός απ' ό,τι στο Υπόγειο του Ντοστογέφσκι: "Πώς κάποιος παύει να είναι άνθρωπος;" "Πώς γίνονται οι εγκληματίες;"
Το 1972, όταν έγραφε τις τελευταίες ιστορίες του, τα στρατόπεδα κατεδαφίζονταν, οι πύργοι φρούρησης και οι στρατώνες ισοπεδώνονταν. "Υπήρχαμε;", ρωτάει ο Σαλάμοφ, και μετά, χωρίς δισταγμό: "Απαντώ: Υπήρξαμε".

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ευγενία ΜπογιάνουΟι κολασμένοι της Κολυμά"Η Αυγή"2/5/2023
Βαγγέλης ΜαρινάκηςΙστορίες φρίκης, γραφειοκρατίας και απόγνωσης"Documento"8/4/2023
Γιώργος ΤσακνιάςΝτοκουμέντο για τη φρίκη των γκουλάγκ"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"19/2/2023
Κώστας ΑθανασίουΚοιτάζοντας κατάματα τον ζόφο"Η Εποχή"5/2/2023
Κυριακή ΜπεϊόγλουΕπιζών από τα βάθη της κόλασης"Εφημερίδα των Συντακτών"21/1/2023
Αναστάσης ΒιστωνίτηςΤο μαύρο έπος μιας εποχής εγκλημάτων"Το Βήμα"/ "Βιβλία"15/1/2023
Κατερίνα ΣχινάΗ φρίκη των κομμουνιστικών στρατοπέδων"The Books' Journal"19Μάιος 2012