Βιβλίο
Αστροδρόμια

Βάλτερ Πούχνερ
Αθήνα
Νίκας / Ελληνική Παιδεία Α.Ε.
2022
σ. 76
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-296-404-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση
Κυκλοφορεί
Τιμή: 11.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Άκου τη µουσική της νύχτας, την άηχη κυκλοφορία στους ουρανούς. Τα ίδια δροµολόγια στο άπειρο επ' άπειρον. Ποτέ δεν συγκρούονται, στα νιοστά έτη φωτός, στην αράδα των µηδενικών η οποία στρίβει και κάνει κύκλο. Χωρίς βαρύτητα. Έλκονται, αποκρούονται. Το κενό είναι η απόλυτη ελευθερία. Για τα λίγα που υπάρχουν εκεί.

∆ες, στριµωγµένα τα άστρα στη νύχτα. Στριµωγµένα τα όντα στη γη. Στριµωγµένες οι ψυχές σε κάτι σώµατα που µας κληροδότησε η εξέλιξη. Και ο νους στα κάγκελα. Ταράζει τα δεδοµένα. Πού το εγώ; Πού η γνώση; Μα είναι µικρός και αδύναµος. Τη νύχτα στο βουνό, στη θάλασσα, το βλέπεις.

Σκέψου. Πόσο µικρός και αδύναµος. Μπροστά στα ιερά βιβλία. Σαν στέγη τα έχουµε ανοιγµένα, µην πέσει ο ουρανός πάνω µας. Και οι αµέτρητες λυχνίες µάς πείθουν πως οι αριθµοί δεν µπορούν να είναι η λύση. Ήδη τα φύλλα του δέντρου. Ήδη οι τρίχες της κεφαλής. Το µονοπάτι της γνώσης δεν είναι η πρόσθεση. Η συσσώρευση. Και η αφαίρεση δεν σταµατά ούτε µπροστά στο ένα.

Η κατάνυξη της σιγής. Το δέος της άπλας. Το µεγαλείο των διαστάσεων. Το επιβλητικό του µαύρου. Η σαγήνη του σκότους. Πόσα µας κρύβει ο ήλιος; Και µας κάνει σκιές;

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Κωνσταντίνος B. ΜπούραςΒάλτερ Πούχνερ. Η φωτεινή εκπαγλότητα μιας Chiaro scuro στάση ζωήςΠεριοδικό "Οδός Πανός"199Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2023
Κωνσταντίνος B. ΜπούραςΠαλίμψηστες στενογραφίες του Αρρήτου"Fractal"24/1/2023
Ελένη ΛόππαΑστροδρόμιαhttp://www.periou.gr7/1/2023