Βιβλίο
Μια αμερικανική ουτοπία
Δυαδική εξουσία και καθολικός στρατός

Fredric Jameson
Μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας
Επιμέλεια: Slavoj Žižek
Αθήνα
Angelus Novus
2022
σ. 440
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5366-27-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: An American Utopia. Dual Power and the Universal Army
Κυκλοφορεί
Τιμή: 24.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Το πρωτοποριακό δοκίμιο του Φρέντρικ Τζέιμσον «Μια αμερικανική ουτοπία» θέτει υπό ριζική αμφισβήτηση τις καθιερωμένες αριστερές ιδέες σχετικά με το τι είναι μια χειραφετημένη κοινωνία. Υποστηρίζονται εδώ –μεταξύ άλλων– η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για όλους, η άνευ όρων αναγνώριση του φθόνου και της μνησικακίας ως βασικών προκλήσεων για κάθε κομμουνιστική κοινωνία και η παραδοχή ότι ο διαχωρισμός ανάμεσα σε εργασία και ελεύθερο χρόνο δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Για να δημιουργήσουμε έναν νέο κόσμο, πρέπει πρώτα ν’ αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον παλιό. Το κείμενο του Τζέιμσον παρεμβαίνει καίρια για να ξεκινήσει μια συζήτηση αναφορικά με τις εναλλακτικές στον παγκόσμιο καπιταλισμό. Εκτός από το δοκίμιο του Τζέιμσον, ο ανά χείρας τόμος περιέχει απαντήσεις από εξέχοντες φιλοσόφους και θεωρητικούς της πολιτικής και του πολιτισμού, καθώς και έναν επίλογο του ίδιου του Τζέιμσον.
Πολλοί θα βρουν αποκρουστικά όσα θα διαβάσουν σε αυτές τις σελίδες: θα χυθεί αίμα! Ίσως όμως να πρέπει να χύσουμε (ιδεολογικό) αίμα για να δώσουμε άλλη μία ευκαιρία στην αριστερά.
Στον τόμο συμβάλλουν οι Σαρότζ Γκίρι, Κάθι Γουίκς, Κοτζίν Καρατάνι, Τζόντι Ντιν, Κιμ Στάνλεϊ Ρόμπινσον, Φρανκ Ρούντα, Αλμπέρτο Τοσκάνο και Άγκον Χάμζα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: