Βιβλίο
Η πολιτική γεωγραφία της Οκτωβριανής Επανάστασης
10 εισαγωγικά κείμενα

Επιμέλεια: Δημήτρης Μ. Μόσχος
Μετάφραση: Δημήτρης Μ. Μόσχος
Αθήνα
Futura
2022
σ. 144
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5553-12-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: ρωσικά
Σημειώσεις: Εισαγωγή : Δημήτρης Μ. Μόσχος
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.60€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Γιατί η Οκτωβριανή επανάσταση, παρότι μια τόσο μεγάλη αποτυχία, συνεχίζει να εμπνέει;

Η συλλογή αυτή κειμένων δεν επιχειρεί να απαντήσει σε ένα τέτοιο πολύπλοκο ερώτημα. Επιθυμεί όμως να δώσει για πρώτη φορά μια συνοπτική και όσο το δυνατόν πλήρη εικόνα της πολιτικής γεωγραφίας της εποχής της Οκτωβριανής επανάστασης στα ελληνικά μέσα από πρωτότυπα κείμενα της εποχής. Επιθυμεί έτσι να συνεισφέρει στη συνέχιση του μύθου, στη διατήρηση της μνήμης και του κριτικού αναστοχασμού πάνω στα γεγονότα. Η συλλογή των κειμένων αυτών επιθυμεί να δείξει τι σκέφτονταν και πώς εκτιμούσαν τα γεγονότα οι πρωταγωνιστικές πολιτικές δυνάμεις της εποχής, από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά.

Είναι κείμενα και συγγραφείς που μεταφράζονται πρώτη φορά στα ελληνικά. Τα κείμενα έχουν επιλεγεί με κριτήριο να δείχνουν, όσο είναι κάτι τέτοιο δυνατόν, τον τρόπο σκέψης κάθε πολιτικής δύναμης, τις απόψεις της πάνω στο αγροτικό, στο εθνοτικό και κυρίως στο πολιτειακό ζήτημα.

Όλα τα κείμενα που περιλαμβάνονται στην έκδοση μεταγράφηκαν και μεταφράστηκαν από το ψηφιακό προεδρικό αρχείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: