Βιβλίο
Σε πρώτο ενικό

Χαρούκι Μουρακάμι
Μετάφραση: Βασίλης Κιμούλης
Αθήνα
Ψυχογιός
2023
σ. 224
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-01-4910-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: ιαπωνικά μετάφραση από αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: First person singular
Κυκλοφορεί
Τιμή: 16.60€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Πιστεύω ότι η αγάπη είναι το απαραίτητο καύσιμο που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε. Κάποτε αυτή η αγάπη μπορεί να τελειώσει. Ή μπορεί να μην οδηγήσει πουθενά. Αλλά, ακόμα κι αν ξεθωριάσει, ακόμα κι αν μείνει χωρίς ανταπόκριση, και πάλι μπορείς να κρατηθείς από την ανάμνηση ότι αγάπησες κάποιον, ότι ερωτεύτηκες κάποιον. Και αυτή είναι μια πολύτιμη πηγή θερμότητας.

Στην πέμπτη συλλογή διηγημάτων του, ο μάγος της παράξενης, αινιγματικής μυθοπλασίας Χαρούκι Μουρακάμι επιστρέφει με μια σειρά από σπαρακτικά οικείες ιστορίες για την αγάπη, τη μοναξιά, την παιδική ηλικία και τη μνήμη, γραμμένες σε πρώτο ενικό, που ισορροπούν δεξιοτεχνικά μεταξύ πραγματικότητας και μη πραγματικότητας, σ’ ένα μείγμα μαγικού ρεαλισμού και νοσταλγικής αυτοβιογραφίας.

Ονειρικές καταστάσεις, επινοημένα άλμπουμ της τζαζ, μαϊμούδες που μιλάνε και κλέβουν τα ονόματα των γυναικών που αγαπούν, το πάθος για τη μουσική και το μπέιζμπολ, η χαμένη νεότητα και οι εφηβικοί έρωτες: οκτώ μυστηριώδη όσο και φιλοσοφημένα αριστοτεχνικά διηγήματα από τον αδιαμφισβήτητο χρονικογράφο της σύγχρονης αποξένωσης.

Έτσι, η ανάμνηση έγινε ένα από τα πιο πολύτιμα συναισθηματικά εργαλεία μου, ένα μέσο επιβίωσης σχεδόν. Σαν ένα απαλό γατάκι κουλουριασμένο ζεστά μες στην πελώρια τσέπη ενός παλτού, όπου βυθίζεται αμέσως στον ύπνο.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιώργος ΒέηςΜαϊμού πρωταθλήτρια αυτογνωσίας"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"18/2/2024
Γεωργία Χάρδα«Η ανυπέρβλητη δύναμη του πνεύματος»"Fractal"31/10/2023
Διονύσης ΜαρίνοςΜια μαϊμού που έκλεβε ονόματα"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"20/8/2023
Μιχάλης Ζ. ΠιτένηςΙστορίες που θα μπορούσαν ν' ανήκουν σε κάθε τόποwww.bookpress.gr20/6/2023
Άγγελος ΧαριάτηςΤο απαραίτητο καύσιμο"Fractal"14/6/2023
Ελένη ΓκίκαΤο βιβλίο κι ο συγγραφέας του: Οι «αλλόκοτες ιστορίες» του Χαρούκι Μουρακάμι"Fractal"18/4/2023