Βιβλίο
Απώλειες ψυχωφελείς

Βίκυ Μπούρη-Αναγνώστη
Αθήνα
Αγγελάκη Εκδόσεις
2023
σ. 84
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-616-327-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Πιστεύω πως η Ποιητική Συλλογή τής εκλεκτής επιστήμονος και ήδη καταξιωμένης ποιήτριας Βίκυς Μπούρη-Αναγνώστη αποτελεί ένα σημαντικό πνευματικό δημιούργημα, που θα αγκαλιάσει ο κάθε λάτρης του ποιητικού λόγου… Μέσα απ’ αυτές τις κυριολεκτικά αξιοθαύμαστες «Απώλειες ψυχωφελείς» όλοι οι αναγνώστες συλλέγουν γνώσεις πανάκριβες και απροσμέτρητο ψυχικό πλούτο, αφού η κάθε φράση, ο κάθε στίχος, η κάθε στροφή, η κάθε σύνθεση στο σύνολό της αποτελούν θησαυρούς αξίας ανεκτίμητης, θησαυρούς τόσο του πνεύματος όσο και της ψυχής.
Γιόλα Αργυροπούλου - Παπαδοπούλου

Η ποιήτρια Βίκυ Μπούρη-Αναγνώστη βρίσκεται συνεχώς και μέσα στην άγια και προσιτή καταφυγή της Αλήθειας, της Ελπίδας, και της ώριμης οδοιπορίας, με το «αξόδευτο πάθος» της ενεργούς συνεπικοινωνίας στα δρώμενα. Η ποιητική ψυχή ουσιώνεται στην ανάγνωση των επιθυμιών, των κοινωνικών διαπιστώσεων και στην ευμένεια τής ψυχικής και συναισθηματικής κάθαρσης. Η ανατασιακή θαλπωρή τής αύρας και της προσευχόμενης μνήμης κινεί τα φωτοκύτταρα της έμπνευσης, το πυρπολημένο -εν πολλοίς- ερωτικό αισθητήριο, τη γονιμοποιό έκφραση της δοτικότητας.
Κωνσταντίνος Καρούσος

Στην ποίηση της Βίκυς Μπούρη-Αναγνώστη ευθύς εξαρχής διαφαίνεται ο θυμοσοφικός και διδακτικός τόνος. Ο συμβολισμός έκπαγλος. Το προφανές κάποιων νοημάτων ενισχύεται από την εκλεπτυσμένη μορφική σύλληψη που δικαιώνει εν τέλει την καθιαγιασμένη αυτή ποιητική δημιουργία τής ποιήτριας, αφού ο Χρόνος συλλειτούργησε υπέρ της ήδη στο παρελθόν, ενόσω κυοφορούσε το πνευματικό της έργο. Γενικά, πρόκειται για μια πρωτότυπη ανανέωση τής παραδοσιακής αντίληψης σε ελεύθερο στίχο. Η «Παναγία Παρηγορήτισσα» παίρνει εδώ παν-μεσογειακές και παγκόσμιες, πελασγικές –θα έλεγα– διαστάσεις, όπως στο έργο τού Ελύτη. Ειρήνη, Ελευθερία, Αξιοπρέπεια, Ανθρωπιά, αυτά είναι τα ιδανικά της.
Κωνσταντίνος Μπούρας

Κριτικές - Παρουσιάσεις: