Βιβλίο
Κολυμπώντας στη λιμνούλα υπό βροχήν
Όπου τέσσερις Ρώσοι κλασικοί δίνουν μαθήματα δημιουργικής γραφής, ανάγνωσης και ζωής

George Saunders
Μετάφραση: Ανδρέας Παππάς
Μετάφραση: Βασίλης Ντινόπουλος
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
2023
σ. 544
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-07-0231-6
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: A swim in a pond in the rain
Λογοτεχνικά Δοκίμια
Ονομασία Υποσειράς: Μικρή βιβλιοθήκη της γραφής
Κυκλοφορεί
Τιμή: 27.70€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Τι κάνει μια αφήγηση ενδιαφέρουσα, ενίοτε και συναρπαστική, αλλά και τι μας λένε κάποια διηγήματα των μεγάλων Ρώσων κλασικών για τον εαυτό μας και για τον κόσμο που μας περιβάλλει; O Τζορτζ Σόντερς, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Aμερικανούς πεζογράφους, παραδίδει τα τελευταία είκοσι χρόνια μαθήματα δημιουργικής γραφής στο Syracuse University. Στο Κολυμπώντας στη λιμνούλα υπό βροχήν μοιράζεται μαζί μας κάποιες από αυτές τις παραδόσεις, εμπλουτισμένες από επισημάνσεις και σχόλια φοιτητών του. Τα επτά (σχετικά σύντομα) δοκίμια που συνοδεύουν διηγήματα και νουβέλες των Τσέχοφ, Τουργκένιεφ, Τολστόι και Γκόγκολ αφορούν, προφανώς, όχι μόνον επίδοξους συγγραφείς, αλλά και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τη λογοτεχνία, και ειδικότερα για το τι είναι αυτό που κάνει τον αναγνώστη να «μην μπορεί να αφήσει από τα χέρια του» ένα βιβλίο.
Στο εισαγωγικό κείμενό του ο Σόντερς γράφει: «Θα εμβαθύνουμε σε επτά μικρογραφίες του κόσμου, με μεγάλη φροντίδα χτισμένες, που οι συγγραφείς τους ήθελαν να απαντούν, έστω και έμμεσα, σε κάποια από τα μεγάλα ερωτήματα τα οποία, ακόμα και αν η εποχή μας δεν τα θεωρεί εξίσου σημαντικά, δεν παύουν ωστόσο να αποτελούν τον σκοπό της τέχνης. Πώς πρέπει να ζούμε; Ποιος είναι ο προορισμός μας επί της γης; Τι είναι σημαντικό και τι όχι; Τι είναι αλήθεια και πώς μπορούμε να ξεχωρίζουμε την αλήθεια από το ψέμα; Πώς μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι όταν κάποιοι τα έχουν όλα και κάποιοι άλλοι δεν έχουν τίποτα;».
Εξετάζοντας τα επτά διηγήματα του βιβλίου εξονυχιστικά αλλά και με τρόπο απόλυτα κατανοητό και προσιτό στον αναγνώστη, ο Σόντερς όχι μόνο υποδεικνύει κάποια κλειδιά και μερικές τεχνικές που κάνουν μια αφήγηση πιο ενδιαφέρουσα, αλλά και «εκπαιδεύει» τον αναγνώστη πώς να απολαμβάνει τις κρυφές αρετές της λογοτεχνικής γραφής.
Το Κολυμπώντας στη λιμνούλα υπό βροχήν, πολύτιμο εργαλείο για κάθε φίλο της λογοτεχνίας, φωτίζει καλύτερα τις σχέσεις ανάμεσα στις –ενίοτε όχι προφανείς με την πρώτη ματιά– αρετές ενός έργου μυθοπλασίας και στον αναγνώστη του.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Χρύσα ΣπυροπούλουΔιαβάζοντας τους Ρώσους"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"6/4/2024
Διονύσης ΜαρίνοςΓια την αυθεντική αγάπη της γραφής και της ανάγνωσης www.bookpress.gr22/3/2024
Γιάννης Ν. ΜπασκόζοςΟι κλασικοί και πως να τους διαβάσεις (και ίσως γίνεις συγγραφέας)www.oanagnostis.gr6/2/2024
Ελισάβετ ΚοτζιάΣτη λιμνούλα με κλασικούς Ρώσους συγγραφείς"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"4/2/2024
Αλεξάνδρα ΣαμοθράκηGeorge Saunders: H συγγραφή είναι μια πράξη γενναιοδωρίαςwww.oanagnostis.gr25/1/2024
Νίκος Α. ΜπακουνάκηςΑν αγαπάς την ανάγνωση, αγαπάς και τη ζωή"Lifo"18/1/2024
Άθως ΔημουλάςΤαξίδι στη Ρωσία"Η Καθημερινή"/Περιοδικό "K"14/1/2024