Βιβλίο
Still! Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο

Σταύρος Σταύρου
Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Αθήνα
Εκδόσεις Καλέντη
2024
σ. 40
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-594-116-1
Ηλικίες: 5
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Ένα άγαλμα και ένα κορίτσι θα συναντηθούν για να ζήσουν την αληθινή φιλία. Στο κοινό τους ταξίδι, θα ανακαλύψουν ότι τα σημαντικότερα είναι όσα βλέπουν τα μάτια της ψυχής. Η ιστορία τους μιλάει, με τη γλώσσα της καρδιάς, για την αγάπη προς όλα τα πλάσματα της γης, για την ελευθερία και για την ειρήνη που δικαιούται ο κόσμος.

Το βιβλίο «STILL! Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο», που υπογράφει ο συγγραφέας και στιχουργός Σταύρος Σταύρου, με την πανδαισία των εικόνων και των χρωμάτων της εικονογράφησης της Αιμιλίας Κονταίου, βασίζεται στην ιστορία της επιτυχημένης παράστασης με τον ομώνυμο τίτλο.

Ένα κορίτσι, μόνο σε μια βάρκα, ξεκινάει το ταξίδι του στο άγνωστο, για να ξεφύγει από τη φρίκη του πολέμου. Βρίσκει καταφύγιο σε μια άγνωστη χώρα και ξεκουράζεται σε ένα παγκάκι, κάτω από το άγαλμα ενός στρατιώτη. Πολύ σύντομα μια αναπάντεχη αποκάλυψη ανατρέπει τα πάντα: το άγαλμα ζωντανεύει! Μπορεί άραγε ένα άγαλμα και ένα κορίτσι να γίνουν φίλοι παντοτινοί και να γυρίσουν μαζί τον κόσμο; Μπορεί το κορίτσι να μάθει στο άγαλμα πώς είναι να ζεις αληθινά και να το πείσει να αφήσει από το χέρι του για πάντα το σπαθί που κρατάει;

Η παράσταση «STILL! – Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο», σε κείμενο και στίχους του Σταύρου Σταύρου, σε σκηνοθεσία του Κώστα Σιλβέστρου, χορογραφία του Παναγιώτη Τοφή και τη μουσική του κορυφαίου Έλληνα πιανίστα και συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου, έκανε πρεμιέρα τον Νοέμβριο του 2021 στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας. Αγκαλιάστηκε από το κοινό της Κύπρου αλλά και εκτός συνόρων, καθώς είναι ένα έργο με δυνατά μηνύματα που απευθύνεται σε κάθε ηλικία και εθνικότητα. Στην ουσία είναι ένας ύμνος για την ειρήνη, τη φιλία, την αποδοχή της διαφορετικότητας, καθώς και τη δύναμη της πραγματικής αγάπης. Στο γεγονός αυτό συνέβαλε ο μη-λεκτικός χαρακτήρας της, ενώ οι λίγες λέξεις και οι στίχοι των τραγουδιών είναι σε μια φανταστική γλώσσα που επινοήθηκε ειδικά για το έργο. Η παράσταση συνάντησε τεράστια επιτυχία, έλαβε διθυραμβικές κριτικές, απέσπασε πολλά βραβεία και συμμετείχε σε σημαντικά φεστιβάλ στην Αρμενία, την Τυνησία και τη Λιθουανία. Tον Φεβρουάριο του 2024 η παραγωγή θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, στο Ολύμπια - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», ενώ τον Μάρτιο θα ταξιδέψει στην Ιορδανία.