Βιβλίο
Οι νομάδες των Βαλκανίων
Περιγραφή της ζωής και των εθίμων των Βλάχων της βόρειας Πίνδου

Alan J. B. Wace
Maurice S. Thompson
Μεταφραστής: Πάνος Καραγιώργος
Επιμελητής: Θεόδωρος Α. Νημάς
Υπεύθυνος Σειράς: Θεόδωρος Α. Νημάς
Θεσσαλονίκη
Κυριακίδη Αφοί
Αριθμός Έκδοσης: 2
2009
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 1989
σ. 346
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-467-096-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Nomads of the Balkans: An Account of Life and Customs Among the Vlachs of Northern Pindus
Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων· Κείμενα και Μελέτες 2
Σημειώσεις: Πρόλογος: Δρ. Θεόδωρος Α. Νημάς & επιστολές των Elizabeth Wace-French & Kenneth R. Thompson. Εισαγωγή, σχόλια: Νίκος Κατσάνης.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 30.59€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 22-06-2011)
Περίληψη:

Στην περιοχή Τρικάλων, ως γνωστόν, κατοικούν πολλοί βλαχόφωνοι Έλληνες (Βλάχοι), οι οποίοι μάλιστα πρωτοστατούν στην κοινωνική, πολιτική, εμπορική και πολιτιστική ζωή του τόπου, έπαιξαν δε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του Ελληνικού Έθνους (από την περίοδο της Τουρκοκρατίας ως την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, Ηπείρου και Μακεδονίας). Επομένως είναι φυσικό και στις τάξεις του Φιλολογικού, Ιστορικού, Λογοτεχνικού Συνδέσμου (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων να συγκαταλέγονται και πολλοί Βλάχοι.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την επιχειρούμενη τελευταία ποικιλότροπη προπαγανδιστική εκστρατεία, η οποία εκπορεύεται από πηγές άγνωστες και σκοτεινές και που έχει ως στόχο τους βλαχόφωνους Έλληνες, μας οδήγησε στην ανάληψη πρωτοβουλίας για την σωστή και επιστημονική ενημέρωση επί του Κουτσοβλαχικού Ζητήματος, τόσο των απλών πολιτών, όσο και εκείνων που χειρίζονται τα εθνικά μας θέματα. [...]

Με την έκδοση, μεταφρασμένου στα ελληνικά και σχολιασμένου, του βιβλίου αυτού -μολονότι αποτελεί πολύ πρώιμο έργο των συγγραφέων, οι οποίοι μάλιστα είχαν επηρεαστεί από οπαδούς της ακμάζουσας τότε ρουμανικής προπαγάνδας- πιστεύουμε ότι βοηθάμε στη γνώση της ζωής, των οικονομικών δραστηριοτήτων, του παραδοσιακού πολιτισμού, της γλώσσας, της λαϊκής μουσικής και ποίησης των βλαχοφώνων Ελλήνων, πράγμα που αφενός θα διαφωτίσει και θα ευρύνει τις γνώσεις του ευρύτερου ελληνικού κοινού και αφ' ετέρου θα ενισχύσει τους βλαχόφωνους Έλληνες στις προσπάθειές τους να διατηρήσουν την πρωτοπορία σε πολλούς τομείς της ελληνικής κοινωνίας. Το βιβλίο των Wace- Thompson αναφέρεται ειδικότερα στη Σαμαρίνα και γενικότερα στους Βλάχους του Ελληνικού χώρου.

Ελπίζουμε ότι η παρούσα έκδοση θα σταθεί αφορμή για την ευρύτερη έρευνα του Κουτσοβλαχικού στοιχείου και της πολιτιστικής του παράδοσης και ακόμη για την ορθή εκτίμηση της προσφοράς του στην ιστορία του Ελληνισμού. [...]

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ.Ι.Λ.Ο.Σ.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Πάνος ΘεοδωρίδηςΒλάχοι: υλικό ενός μακρού αιώνα"Αγγελιοφόρος"8/4/2012