Βιβλίο
Ο παράδοξος διαφωτισμός του καθηγητή Καριτάτ

Στήβεν Λιουκς
Μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Αθήνα
Στάχυ
Αριθμός Έκδοσης: 1
1997
σ. 341
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7151-60-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Curious Enlightenment of Professor Caritat
Λογοτεχνία 2
Σημειώσεις: Επίμετρο: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 13.15€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-11-2012)
Περίληψη:

Ο καθηγητής Καριτάτ φυγαδεύεται από τη στρατοκρατούμενη Μιλιτάρια επιφορτισμένος με ένα σοβαρό καθήκον: να βρει τον καλύτερο δυνατό κόσμο.

Έτσι αρχίζει η οδύσσειά του σε διάφορες χώρες, η καθεμιά από τις οποίες είναι αφοσιωμένη στην επιδίωξη ενός σημαντικού σκοπού: η μία να διασφαλίζει την τάξη και την ασφάλεια, η άλλη να μεγιστοποιεί την ευημερία και την ευτυχία, η τρίτη να διασφαλίζει σταθερή ταυτότητα στους ανθρώπους ώστε να αισθάνονται άνετα με τους συνανθρώπους τους, η τέταρτη να προστατεύει τα άτομα και την περιουσία του από παρεμβάσεις στις επιλογές τους να ζήσουν όπως προτιμούν.

Αυτός όμως ο ένας μοναδικός σκοπός, που αποκλείει όλους τους υπόλοιπους, θυσιάζει αναρίθμητους ανθρώπους στο βωμό ενός αφηρημένου ιδανικού.

Στο τέλος, ο καθηγητής Καριτάτ κυνηγημένος ή διωγμένος απ' όλες αυτές τις χώρες επιστρέφει ξανά στο όνειρο της τελειότητας, της επιδίωξης ενός κόσμου ιδανικού.


"Το βιβλίο αυτό είναι εγχειρίδιο πολιτικής ιστορίας μεταμφιεσμένο σε μυθιστόρημα, μια μεταμφίεση σχεδιασμένη με τόσο ζωντανή λογοτεχνική φαντασία και τέτοιο φιλοσοφικό πνεύμα ώστε τα θεωρητικά επιχειρήματα αφομοιώνονται δίχως κόπο."
Michael Walzer

"Ο Στήβεν Λιούκς, διακεκριμένος πολιτικός θεωρητικός, έχει γράψει μια εξαίρετη εισαγωγή στις σύγχρονες συζητήσεις σχετικά με την κοινωνικοπολιτική φιλοσοφία."
Richard Rorty