Βιβλίο
Γεωγραφία Ελλάδας Δ΄ και Ε΄ δημοτικού
Γνωρίζω τον κόσμο, μαθαίνω την πατρίδα μου

Άρης Ασλανίδης
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2000
σ. 258
Σχήμα: 28χ21
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-378-622-1
Βιβλία για την Εκπαίδευση
Ονομασία Υποσειράς: Δημοτικό: Γεωγραφία
Έχει αποσυρθεί από την κυκλοφορία
Τιμή: 17.72€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 14-10-2009)
Περίληψη:

Η "Γεωγραφία Ελλάδας" είναι ένα βιβλίο που δημιουργήθηκε με φροντίδα και ενδιαφέρον για τα παιδιά που βρίσκονται κυρίως στη Δ΄ και Ε΄ τάξη του Δημοτικού με σκοπό να προσφέρει χρήσιμη και ουσιαστική βοήθεια στη σχολική τους μελέτη, όμως μπορεί εξίσου άνετα να διαβαστεί στον ελεύθερο χρόνο τους από παιδιά ηλικίας 8-12 ετών που θα ήθελαν να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις για τη γεωγραφία της χώρας μας. Παράλληλα, απευθύνεται και στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν παιδιά αυτών των τάξεων με σκοπό να παράσχει αξιόπιστο πληροφοριακό υλικό για το διδακτικό τους έργο, καθώς και να αποτελέσει πλήρη τράπεζα ερωτήσεων και δραστηριοτήτων. Αποτελεί ένα πρωτότυπο έργο, όπου στις σελίδες του η γεωγραφία του τόπου μας συναντιέται και εμπλουτίζεται με τη γεωλογία, τη λαογραφία, την ιστορία, τον πολιτισμό, τη μυθολογία, την οικολογία.
Στο πλαίσιο αυτό, καθένα από τα 45 θέματα-μαθήματα της "Γεωγραφίας Ελλάδας" ακολουθεί την εξής δομή παρουσίασης:
- Διαβάζω και γνωρίζω (αναλυτική ανάπτυξη του θέματος του τίτλου με κείμενο και παράθεση πληροφοριακού υλικού όπως χάρτες, διαγράμματα, πίνακες, φωτογραφίες κτλ.).
- Παρατηρώ και απαντώ (ερωτήσεις ανοικτού τύπου καθώς και ερωτήσεις κλειστού τύπου διαφόρων ειδών όπως σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, ακροστιχίδες, πολλαπλής επιλογής, σωστού-λάθους, συμπλήρωσης κενού κτλ., ώστε το παιδί να κατανοήσει πληρέστερα με παιγνιώδη τρόπο το κάθε θέμα-μάθημα αλλά και να βελτιώσει την κριτική του ικανότητα).
- Αναζητώ και ανακαλύπτω (δραστηριότητες ή προτάσεις για έρευνα, κατασκευές κτλ. μέσω των οποίων επιδιώκεται η ενίσχυση της ερευνητικής πρωτοβουλίας και των δεξιοτήτων του παιδιού ενώ παράλληλα η ποικιλία της θεματολογίας οδηγεί στη διεύρυνση των οριζόντων του και στη συνειδητοποίηση της σημασίας της γεωγραφίας στην καθημερινή ζωή).
- Ελέγχω πώς απάντησα (παράθεση των απαντήσεων του Παρατηρώ και απαντώ).
- Αξίζει να θυμάμαι (χρήσιμο πληροφοριακό υλικό γενικότερου ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οικολογία και τον πολιτισμό).
Στο βιβλίο περιέχονται επίσης οι ενότητες:
- Εξερευνώ στο Διαδίκτυο (όπου το παιδί, με την παρουσία και τη βοήθεια των δασκάλων ή των γονέων, στο σχολείο ή στο σπίτι, καλείται να επισκεφτεί διευθύνσεις του Διαδικτύου και να αναζητήσει πληροφορίες για εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα, δραστηριότητα πολύ σημαντική όσον αφορά τη γνωριμία και εξοικείωσή του με αυτή την πηγή πληροφόρησης και άντλησης γνώσεων).
- Μαθαίνω τι σημαίνει (όπου παρατίθεται αναλυτικό ευρετήριο γεωγραφικών όρων).