Βιβλίο
Η θεία κωμωδία
Καθαρτήριο

Ντάντε Αλιγκιέρι
Μετάφραση: Γιωργής Κότσιρας
Εικονογράφηση: Gustave Doré
Αθήνα
Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος
1986
σ. 207
Σχήμα: 17χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-208-282-9
ISBN Σετ 960-208-280-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: ιταλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: La divina commedia: Cantica seconda: Purgatorio
Κλασική Λογοτεχνία 92
Α/Α Τόμου: 2
Αριθμός Τόμων: 2
Σημειώσεις: Η τιμή αφορά συνολικά και τους 3 τόμους.
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 38.34€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-06-2011)
Περίληψη:

Ο Ντάντε μαζί με τον Βιργίλιο ξημερώματα, στο αμυδρό φως των άστρων ξεχωρίζουν ένα θεόρατο βουνό, που κι αυτό έχει σχήμα κωνικό, το καθαρτήριο. Μπροστά στέκει φρουρός ο Κάτωνας, που δείχνει στους δυο ποιητές τον ανηφορικό δρόμο του εξαγνισμού.

Το καθαρτήριο διαιρείται σε 7 κύκλους, όπου οι εξαγνιζόμενοι μετανοούν για ένα ορισμένο αμάρτημα. Στο πέρασμα στέκει φρουρός Άγγελος, ο οποίος χαράζει στο μέτωπο του Ντάντε 7Α, τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα. Αμέσως μετά ανοίγει η θύρα και περνούν οι δυο ποιητές. Σε κάθε κύκλο ο φύλακας Άγγελος σβήνει κι από ένα Α από το μέτωπο του Ντάντε κι αυτός, πιο ελαφρύς κάθε φορά, ανεβαίνει το δύσκολο ανήφορο του καθαρμού.

Εγκαταλείποντας τον έβδομο κύκλο, φτάνουν κι οι δυο τους στον Επίγειο Παράδεισο, όπου η Ματίλντα βυθίζει τον ποιητή στους ποταμούς της Λήθης και της καλής Μνημοσύνης. Ο Βιργίλιος εξαφανίζεται και παρουσιάζεται αστραφτερή σε ομορφιά η Βεατρίκη, η οποία θα οδηγήσει τον ποιητή, εξαγνισμένον πια, με αστραπιαίο ανέβασμα στους ουρανούς, "πανέτοιμο κι αγνό ν' ανέβει στ' άστρα".

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γαβριέλλα Αναστασίου"Η θεία κωμωδία" του Δάντη και "Το μονοπάτι στη θάλασσα" του Α. Σουρούνη: Η τοπογραφία, το ταξίδι, οι οδηγοίΠεριοδικό "Κ"21Δεκέμβριος 2010