Βιβλίο
Ο ίλιγγος

Πολ Όστερ
Μετάφραση: Βαγγέλης Κατσάνης
Αθήνα
Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος
1996
σ. 368
Σχήμα: 22χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-208-530-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Mr Vertigo
Σύγχρονη Λογοτεχνία 122
Εξαντλημένο
Περίληψη:

Όταν ο περίεργος άνθρωπος που ακούει στο όνομα "Δάσκαλος Γιεχούντι" υπόσχεται στον εννιάχρονο αλητακο Γουίλ Ράλεϊ πως θα τον μάθει να πετάει σαν πουλί, εκείνος γοητευμένος απ' αυτήν την προοπτική, τον ακολουθεί χωρίς να υποψιάζεται πως εκείνο που τον περιμένει είναι η αιώνια πάλη ανάμεσα στην ψυχή και το σώμα, το πνεύμα και την ύλη.
Βέβαια πολύ σύντομα οι σκληρές και αφύσικες δοκιμασίες στις οποίες τον υποβάλλει ο Γιεχούντι τον εξαγριώνουν και δοκιμάζει επανειλημμένα ν' αποδράσει.
Τελικά, μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες διαφυγής θα αποδεχθεί το όραμα του δασκάλου του, θα πιστέψει μ' όλη του την καρδιά και θα πετύχει το ακατόρθωτο -δηλαδή να υψώνεται στον αέρα.
Μετά απ' αυτό αρχίζει μαζί με το δάσκαλο του μια επιτυχημένη περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανιζόμενος στα πλήθη ως "Γουίλ -το παιδί θαύμα", αλλά ξαφνικά, τη στιγμή ακριβώς που βρίσκεται στην κορυφή της επιτυχίας, η δαμασμένη ύλη θα επαναστατήσει, το σώμα θα διεκδικήσει δυναμικά τα δικαιώματα του και το όνειρο του Γουίλ θα τελειώσει κατά τον πιο πεζό τρόπο.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: