Βιβλίο
Σύγχρονη σουηδική ποίηση
Είκοσι ποιητές του εικοστού αιώνα

Συλλογικό έργο
Ανθολόγος: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
Κάριν Μπόγιε
Γιοχάνες Έντφελτ
Χάρυ Μάρτινσον
Άρτουρ Λούντκβιστ
Γκούναρ Έκελεβ
Έρικ Λίντεγκρεν
Καρλ Βένμπεργκ
Έλσα Γκράβε
Βέρνερ Άσπενστρεμ
Μπου Σέτερλιντ
Έστεν Σέστραντ
Σόνια Όκεσον
Λαρς Φορσέλ
Σελ Έσπμαρκ
Τούμας Τράνστρεμερ
Λαρς Γκούσταφσον
Γιέραν Σόνεβι
Τομπίας Μπέργκρεν
Εύα Στρεμ
Καταρίνα Φρόστενσον
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
Επιμέλεια: Κώστας Γ. Παπαγεωργίου
Αθήνα
Γνώση
Αριθμός Έκδοσης: 1
1994
σ. 249
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-235-553-4
Ξένη Ποίηση 13
Κυκλοφορεί
Τιμή: 9.64€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 15-11-2011)
Περίληψη:

Βασική πρόθεση αυτής της ανθολογίας, ήταν η παρουσίαση, στον Έλληνα αναγνώστη, αγνώστων, στην πλειονότητά τους, ποιητών εκ των οποίων οι πρώτοι ωρίμασαν, ποιητικά, στη διάρκεια της δεκαετίας του '20, παρέχοντάς του, παράλληλα, τη δυνατότητα, να έχει μια στοιχειώδη, έστω, εικόνα της σύγχρονης σουηδικής ποίησης, επικοινωνώντας με έναν λόγο άμεσα συνδεδεμένο με την πολιτισμική μνήμη του τόπου. Κυρίως, όμως, να καταστεί, ο Έλληνας αναγνώστης, μάρτυρας του προσωπικού βιώματος του κάθε ποιητή χωριστά και, κατά κάποιο τρόπο, συνοδοιπόρος του στη συνεχή αναζήτηση των ιχνών του παρόντος του.

Η ανθολογία αυτή, της σύγχρονης σουηδικής ποίησης, περιλαμβάνει χαρακτηριστικά δείγματα της ποιητικής παραγωγής είκοσι ποιητών του αιώνα μας, αρχίζοντας με την Κάριν Μπόγιε, που γεννήθηκε το 1900. Την τραγική αυτή ποιήτρια, η οποία έβαλε τέλος στη ζωή της τον Απρίλιο του 1941, τη μέρα που τα γερμανικά στρατεύματα προέλαυναν στις Θερμοπύλες.

Πενήντα περίπου χρόνια μετά το θάνατό της, η Καρίν Μπόγιε αποτελεί ένα είδος συμβολικής αρχής· μια μορφή αφετηρίας, απ' όπου, ξεκινώντας, μπορούμε να γνωρίσουμε το έργο και άλλων ποιητών, μεταγενέστερων, οι οποίοι υπήρξαν φορείς -και εκφραστές- εμπειριών και βιωμάτων, αποκλειστικά του 20ού αιώνα.