Βιβλίο
Βρόμικη ιστορία
Περαιτέρω στοιχεία για τον βίο και την πολιτεία του Άρθουρ Άμπντελ Σίμσον

Έρικ Άμπλερ
Μετάφραση: Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης
Αθήνα
Άγρα
2000
σ. 348
Σχήμα: 17χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-325-366-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Dirty Story: A Further Account of the Life and Adventures of Arthur Abdel Simpson
Αστυνομική Λογοτεχνία 40
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.17€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 04-07-2007)
Περίληψη:

Το παρόν βιβλίο του Έρικ Αμπλερ (1909-1998) αναπτύσσει ένα περαιτέρω επεισόδιο στην αυτοβιογραφία αυτού του εξαθλιωμένου τυχοδιώκτη, του Άρθουρ Άμπντελ Σίμσον -του παλιού γνώριμου απ' το Τοπκαπί στην Κωνσταντινούπολη- που ο φάκελός του στη Ιντερπόλ τον περιγράφει εναλλάξ ως διερμηνέα, σωφέρ, σερβιτόρο, προαγωγό, πορνογράφο και ξεναγό. Αυτή τη φορά ό Σίμσον βρίσκεται στην Αθήνα και προσπαθεί απεγνωσμένα, επισήμως και ανεπισήμως, να αποκτήσει ένα έγκυρο διαβατήριο. Όμως ο κόσμος της νομιμότητας δεν τον έχει ανάγκη (δεν τον είχε ποτέ) και αναγκάζεται να στραφεί στην μαύρη αγορά, όπου τα "έγκυρα" διαβατήρια είναι ακριβά. Αδυνατώντας να πληρώσει μετρητοίς, αναγκάζεται να πληρώσει σε είδος. Οι κακοτυχίες του θα τον φέρουν στην Ερυθρά Θάλασσα και σε διάφορα λιμάνια της Αφρικής, όπου θα βρεθεί άθελά του στη θέση του μισθοφόρου μιας εταιρείας με συμφέροντα σε κάποια θολά νεοσύστατα κρατίδια.
Με τον Άρθουρ Σίμσον, ο Έρικ Άμπλερ δημιούργησε έναν εντυπωσιακό τυχοδιώκτη, άπατρι, εκτός των ορίων. "Η ζωή σας δεν είναι παρά μια μεγάλη βρόμικη ιστορία" του λέει επικριτικά ο Βρετανός υποπρόξενος στην Αθήνα. Μπορεί να είναι αντιηρωικός τύπος, όμως όπου εμφανίζεται οι ίντριγκες πυκνώνουν, το σασπένς εντείνεται, και υπάρχει πάντα αυτό το αλάθητο αίσθημα πραγματικού κινδύνου που διατρέχει όλα τα μυθιστορήματα του Άμπλερ.

Η πικρόχολη αυτή ιστορία, με το πολύ χιούμορ, αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες επιτυχίες του Έρικ Άμπλερ, του συγγραφέα της θαυμάσιας "Μάσκας του Δημήτριου", που έχει επίσης κυκλοφορήσει στις εκδόσεις Άγρα. Ο Άμπλερ, που το ταλέντο του συγκρίθηκε και αντιπαρατέθηκε στο ταλέντο του Γκράχαμ Γκρην, δημιούργησε με το έργο του έναν φρενήρη και μπαρόκ κόσμο, που επηρέασε συχνά τον Όρσον Ουέλλς.