Βιβλίο
Μόνη επιλογή μας το μαύρο
Μυθιστόρημα

Ζαν - Μπατίστ Εβέτ
Μεταφραστής: Βασιλική Κοκκίνου
Αθήνα
Ελληνικά Γράμματα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2001
σ. 447
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-393-507-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Jordan fantosme
Ξένη Λογοτεχνία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.68€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 29-01-2007)
Περίληψη:

Λονδίνο, 1911. Κάποιο χειμωνιάτικο βράδυ ένας άντρας βρίσκεται να παλεύει με τα παγωμένα νερά του Τάμεση και να αντιπαλεύει με τη φρικτή συνειδητοποίηση της απώλειας της μνήμης του -μία αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας που θα σημάνει την έναρξη της περιπλάνησης και της αγωνιώδους αναζήτησης της ταυτότητας του άγνωστου άντρα.

Ο κεντρικός ήρωας συναντά το αδυσώπητο πρόσωπο της λήθης και προσπαθώντας να ξετυλίξει το μίτο της ζωής του έρχεται αντιμέτωπος με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Η αναβάπτισή του σε Τζορτνάν Φαντόσμ -όνομα υπαρκτό, άκρως συμβολικό, ίσως και μία ανάμνηση- είναι η εναυσματική ακύρωση ή η αποποίηση του παλιού εαυτού του, η διάρρηξη κάθε δεσμού με το χθες;

Ερωτήματα αναπάντητα, μυστήρια ανεξιχνίαστα, αδιέξοδα, σκιές με φόντο το ομιχλώδες, ατμοσφαιρικό λονδρέζικο τοπίο ξεδιπλώνονται μέσα σε μία περιπετειώδη και αινιγματική πλοκή, που βυθίζει τον ήρωα, μαζί και τον αναγνώστη, στην άβυσσο των σκέψεων.

Ο συγγραφέας, Ζαν - Μπατίστ Εβέτ, κατορθώνει με αριστοτεχνικό τρόπο να οδηγήσει ήρωα και αναγνώστη στο σημείο της κορύφωσης που δεν είναι άλλο από τον εναγκαλισμό μιας "ερεβώδους" φιλοσοφίας, απόσταγμα φωτεινού νου:

"Αυτός που διαλογίζεται ζει στο σκοτάδι, αυτός που δε διαλογίζεται ζει στο σκοταδισμό του λογικού. ΜΟΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ ΤΟ ΜΑΥΡΟ".

Ένα μυθιστόρημα για όσους τολμούν να πιστεύουν ότι η μνήμη δε ζωγραφίζεται μόνο με τα χρώματα του χθες...