Βιβλίο
Επι-γράμματα

Emily Dickinson
Μετάφραση: Κώστας Ιωάννου
Επιμέλεια: Κώστας Ιωάννου
Αθήνα
Κρωπία
Αριθμός Έκδοσης: 1
2000
σ. 79
Σχήμα: 20χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8137-02-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 8.52€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 28-04-2010)
Περίληψη:

Σ' αυτήν την δίγλωσση έκδοση παρουσιάζονται εκατό επιγράμματα της Emily Dickinson (1830-1886).
Είναι βεβαίως γνωστό ότι η Αμερικανίδα ποιήτρια έγραψε μόνον ποιήματα και γράμματα. Αλλά διαβάζοντας τα γράμματά της, ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι και στον πεζό λόγο χρησιμοποιεί συχνά τα ποιητικά της μέτρα και ρυθμούς, ενώ κρατάει και άλλα χαρακτηρισιτκά της ποίησής της: την χρήση της παύλας για παύση, και λέξεις με αρχικά κεφαλαία γράμματα.
Μέσα λοιπόν από το πυκνό και ακόμη ανεξερεύνητο δάσος των γραμμάτων της Emily Dickinson έχουν "υλοτομηθεί δενδράκια" του πεζού της λόγου, που μπορούν να σταθούν σαν επιγράμματα. Θα έλεγα μάλιστα ότι αυτά, κρυμμένα μέσα στα γράμματα, δείχνουν να μην έχουν κανένα παροιμιακό, αφοριστικό ή επιγραμματικό χαρακτήρα. Όταν όμως βγούν έξω από το κείμενο και σταθούν μόνα τους και ανεξάρτητα από αυτό, τότε δείχνουν πιό λαμπερά και κομψά, και αποκτούν όλην εκείνην την νευρική ένταση, την παράξενη, ελλειπτική και υπαινικτική σκέψη, και την συμπυκνωμένη, βίαιη δύναμη, που χαρακτηρίζουν τον ποιητικό λόγο της μεγάλης αυτής ποιήτριας.
Η παύλα τώρα στον τίτλο του βιβλίου θα έλεγα ότι λογοπαικτεί ή κυριολεκτεί: θέλει να δείξει την σχέση αυτών θρυμμάτων λόγου με τα Γράμματα της Ποιήτριας, αλλά και ότι είναι Επιγράμματα χωρίς να έχουν γραφτεί για να παίξουν ένα τέτοιον ρόλο.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Δημήτρης ΑρμάοςΈμιλι Ντίκινσον: στα όρια «κλασικού» και «μοντέρνου»"The Athens Review of Books"41Ιούνιος 2013