Βιβλίο
Η μεγάλη κάμψη
Η επιστροφή των οικονομικών της ύφεσης

Πωλ Κρούγκμαν
Ευθύνη Σειράς: Νίκος Κοτζιάς
Μετάφραση: Γ. Η. Σπανός
Αθήνα
Εκδόσεις Καστανιώτη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2000
σ. 253
Σχήμα: 25χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-03-2892-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The return of depression economics
Αναστοχασμός
Σημειώσεις: Προλεγόμενα: Νίκος Κοτζιάς.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Εξαντλημένο
Τιμή: 14.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-10-2008)
Περίληψη:

Ο Πωλ Κρούγκμαν, τολμηρός όπως πάντα στη σκέψη του, κολυμπά και σε αυτό το βιβλίο ενάντια στο κυρίαρχο διεθνές νεοφιλελεύθερο ρεύμα. Με βαθιά επιστημονικότητα, αλλά και αμεσότητα, που κάνει τον αναγνώστη ακόμη και να διασκεδάζει, αναδεικνύει τα προβλήματα της σύγχρονης καπιταλιστικής οικονομίας. Υποδεικνύει με επιμονή ότι όλα δεν βαίνουν τόσο καλά όσο φαίνεται και ότι ανά πάσα στιγμή η οικονομία μιας χώρας, όπως και η διεθνής, μπορεί να πέσει θύμα της κρίσης. Αξιολογώντας τα πράγματα διαφορετικά απ' ό,τι οι κυβερνήσεις των ισχυρών χωρών, προειδοποιεί για τα φαινόμενα κρίσης, τα αναλύει και προτείνει δρόμους προστασίας από το ενδεχόμενο να «καμφθεί η οικονομία», παγκόσμια και εθνική.
Ο Πωλ Κρούγκμαν μας παρουσιάζει παραστατικά τα γεγονότα των τελευταίων ετών που οδήγησαν τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές σε ισχυρές διαταραχές. Διερευνά τις αιτίες της κρίσης στην «ηγεμονική» Ιαπωνία, στην «ανερχόμενη» Λατινική Αμερική, στη μετασοβιετική Ρωσία και σε μερικές από τις μικρές «ασιατικές τίγρεις». Η εκδήλωση κρισιακών φαινομένων σε αυτές δείχνουν τα πραγματικά προβλήματα «υγείας» της σύγχρονης οικονομίας και των χρηματιστηρίων.
Υποστηρίζει ότι οι ιοί της Μαλαισίας, οι ασιατικές αρρώστιες, η μόλυνση της Λατινικής Αμερικής μπορούν να αντιμετωπιστούν. Όχι, όμως, με τα κυρίαρχα νεοφιλελεύθερα δόγματα, αλλά αντίθετα, με τη ρήξη με αυτά τα δόγματα και τη λήψη άμεσων πολιτικών παρεμβατικών μέτρων.