Βιβλίο
Η μάχη της Κρήτης και το μεσανατολικό ζήτημα
Αφιέρωμα στα πενηντάχρονα της μάχης 1941-1991

Αντώνη Κωνστ. Σανουδάκη
Αθήνα
Κνωσός
1991
σ. 151
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-207-025-3
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.20€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 28-03-2008)
Περίληψη:

Η ιστορική μελέτη "Η Μάχη της Κρήτης και το μεσανατολικό ζήτημα" (που οι πρωτότυπες μαρτυρίες του το καθιστούν ντοκουμέντο) είναι προϊόν μελέτης και έρευνας αρκετών χρόνων για τη Μάχη και την Εθνική Αντίσταση.
Στην αποφασιστική καμπή που βρισκόμαστε σήμερα, παρέχονται ερεθίσματα για να εξετασθούν τα δεδομένα εκείνης της Μάχης και η σχέση τους με το λεγόμενο "Μεσανατολικό ζήτημα", για να κατανοήσουμε και το ίδιο το σημερινό παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά και τη σύγχρονη Ελλάδα.
Η αποικιοκρατία παλαιού τύπου και η νεο-αποικιοκρατία, όπως η ευρασιατική και αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα, συναντώνται στην Κρήτη, σε μια σύγκρουση, που μόνο σήμερα είναι oρατά κάποια από τα πλάνα και τους τριγμούς της σύγκρουσής τους. "Ο καβγάς, βέβαια, είναι για το πάπλωμα", για τα πετρέλαια της Μ. Ανατολής, και τις νέες αγορές. Ποιοι είναι από τότε οι μνηστήρες της, ποιος ο ρόλος τους και της ελληνικής "ηγεσίας", ποια είναι η στάση του λαού και η συνείδησή του η ιστορική, είναι ερωτήματα που τίθενται και ζητούν ερμηνεία.
Λαμβανομένου δε υπόψη ότι ένα τοπικό γεγονός κατανοείται μόνο μέσα στο γενικό πλαίσιο, η "Μάχη της Κρήτης" αρχίζει να λαμβάνει στην εποχή μας μια νέα ερμηνευτική και αξιολογική διάσταση. Απαραίτητο, συνεπώς, είναι να πάψει να θεωρείται ως ένα σπουδαίο μεν, αλλά τοπικού ενδιαφέροντος συμβάν, έστω κι αν εξέπληξε τότε την ανθρωπότητα. Ας αφήσουμε το τι κάνουν οι ειδικοί της πολεμολογίας, της πολιτικής ψυχολογίας, της προπαγάνδας, οι εορτολόγοι και οι πανηγυριώτες. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους,
'Ομως, "όσοι μάχονται τους πολέμους, τον πόλεμο, σαν την προέκταση της πολιτικής των καταπιεστών, ας μπουν στον κόπο να εντοπίσουν τα αίτια, τον χαρακτήρα, την πορεία και τις συνέπειες" της Μάχης της Κρήτης, μέσα στον χρονικό και ευρύτερο γεωγραφικό της περίγυρο.