Βιβλίο
Ιστορία του ελληνικού έθνους
Από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα

Κ. Παπαρρηγόπουλου
Π. Καρολίδη
Γ. Αναστασιάδης
Αθήνα
Αλέξανδρος
Αριθμός Έκδοσης: 2
2001
σ. 319
Σχήμα: 25χ17
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7750-18-1
ISBN Σετ 960-7750-10-1
Α/Α Τόμου: 8
Αριθμός Τόμων: 8
Σημειώσεις: Μεταγλώττιση στη δημοτική: Τσιούνης, Αλέξανδρος - Τσαμπούκου, Παναγιώτα - Μαρκόπουλος, Κωνσταντίνος - Παπαδοπούλου, Σοφία - Χονδρονικόλα, Βηθλεέμ κ.ά. Η τιμή αφορά συνολικά και τους 15 τόμους.
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 421.71€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 20-09-2016)
Περίληψη:

Στον δεύτερο αυτό τόμο συγκεντρώνεται το σύνολο των κειμένων μου θεατρικής κριτικής πού δημοσιεύτηκαν στο λογοτεχνικό περιοδικό "Η Λέξη" των Θ. Νιάρχου και Α. Φωστιέρη από τον Οκτώβριο του 1984 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 1989.
Η επιλογή των παραστάσεων πού σχολιάστηκαν έγινε περίπου με τη λογική του πρώτου τόμου ('Η κρίση του θεάτρου, 1976-1984", εκδόσεις "Καστανιώτη" προτιμήθηκαν τα θεατρικά εκείνα ερεθίσματα που κατά τρόπο θετικό ή αρνητικό. αποτέλεσαν προτάσεις ή προκλήσεις στα θεατρικά μας πράγματα. δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο αρχαίο δράμα και την αττική κωμωδία καθώς και σε περιφερειακές πειραματικές προσπάθειες ενώ αντιμετωπίστηκαν σε φειδωλή δειγματοληψία το ξένο βουλεβάρτο, η ελληνική κωμωδία η επιθεώρηση και γενικότερα το καθαρά εμπορικό θέατρο. Τέλος. υπό τον τίτλο "Νησίδες" φιλοξενήθηκαν. δίχως αξιολογική διάκριση έναντι άλλων ορισμένοι συνοπτικότεροι σχολιασμοί.
Με βάση τη γραμμή αύτή, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι, όπως το υπαινίσσεται και ο αμφίσημος τίτλος δεν είχα ως στόχο την εξαντλητική καταγραφή της θεατρικής μας πραγματικότητας, εγχείρημα έτσι κι αλλιώς ακατόρθωτο αν όχι και άσκοπο. Η κριτική αυτή μάλλον φιλοδόξησε να παρακολουθήσει τις σημαντικότερες εκφάνσεις πού διαμόρφωσαν τη θεατρική ταυτότητα του τόπου μας κατά την τελευταία πενταετία, ομολογώντας έργα, πρόσωπα, πράγματα, προθέσεις και αποτελέσματαμε τις δυνάμεις πού διέθετε.
Άλλωστε, ή ύποκειμενικότητα και ή ευθύνη επιλογών και αποτιμήσεων με βαρύνουν απόλυτα -όσο και τα λάθη. Ευκαιρία, ο κρίνων να κριθεί.
Γ.Β. Απρίλιος 1991