Βιβλίο
Οι εφτά γνώσεις κλειδιά για την παιδεία του μέλλοντος

Εντγκάρ Μορέν
Μετάφραση: Θεόδωρος Τσαπακίδης
Αθήνα
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου
Αριθμός Έκδοσης: 1
2001
σ. 157
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7058-98-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Les sept savoirs nécessaires à l' éducation du futur
Κυκλοφορεί
Τιμή: 9.95€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 07-10-2005)
Περίληψη:

Αυτό το κείμενο επιθυμεί να παρουσιάσει τα κεντρικά και θεμελιώδη προβλήματα που εξακολουθούν να αγνοούνται ή να ξεχνιούνται στην εκπαίδευση.

Προτείνει εφτά "θεμελιώδεις" γνώσεις με τις οποίες η μελλοντική παιδεία θα πρέπει να ασχοληθεί, σε όλες τις κοινωνίες, και σε όλους τους πολιτισμούς, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, σύμφωνα με τον ιδιαίτερο τρόπο και με τους ιδιαίτερους κανόνες της κάθε κοινωνίας και του κάθε πολιτισμού.
Ο Εντγκάρ Μορέν, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πολιτισμού (EOC), έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος του έργου του στα προβλήματα μιας σωστά θεμελιωμένης γνώσης. Εδώ, μετά από πρόσκληση της UNESCO, διατυπώνει τις ιδέες του για την παιδεία του μέλλοντος σε σχέση με τη "μεταρρύθμιση της σκέψης" που κρίνει αναγκαία και επείγουσα. "Αυτό το κείμενο αντιπροσωπεύει μια σύνθεση όλης μου της σκέψης πάνω στην παιδεία", λέει ο ίδιος.

Ένα κείμενο που διεγείρει τη συζήτηση σχετικά με το πώς η παιδεία μπορεί και πρέπει να ενεργήσει σαν δύναμη του μέλλοντος και προωθεί μια διεπιστημονική προοπτική απέναντι στη μεγάλη πρόκληση για ένα "βιώσιμο μέλλον".