Βιβλίο
Προσφορά στον Άγγελο Τερζάκη
Για τα εβδομηντάχρονά του

Συλλογικό έργο
Κωνσταντίνος Τσάτσος
Μιχ. Δ. Στασινόπουλος
Ν. Χατζηκυριάκος - Γκίκας
Π. Πρεβελάκης
Αλέξης Μινωτής
Δημήτρης Μυράτ
Αλέξης Σολομός
Μηνάς Δημάκης
Δ. Π. Παπαδίτσας
Ν. Δ. Καρούζος
Μ. Γ. Μερακλής
Π. Β. Πάσχος
Ματθαίος Μουντές
Γιώργης Μανουσάκης
Χριστόφορος Λιοντάκης
Θανάσης Νιάρχος
Κώστας Ε. Τσιρόπουλος
Κωνσταντίνος Βάσσης
Νένα Ι. Κοκκινάκη
Δημήτρης Κοσμόπουλος
Διονύσης Κ. Μαγκλιβέρας
Νίκος Αλ. Μηλιώνης
Θανάσης Παπαθανασόπουλος
Κυριάκος Πλησής
Κώστας Τριανταφυλλίδης
Αθήνα
Ευθύνη
Αριθμός Έκδοσης: 2
2000
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 1977
σ. 254
Σχήμα: 25χ16
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8150-03-4
Τετράδια Ευθύνης 4
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.60€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 10-02-2010)
Περίληψη:

Επί πενήντα σχεδόν χρόνια, ο Άγγελος Τερζάκης στέκεται ως ακρόπρωρο του πνευματικού μας βίου. Η στέρεη και τίμια πνευματική του φυσιογνωμία εκφράζει με τρόπο μοναδικό τη συνειδησιακή ανησυχία της γενιάς του, της περίφημης Γενιάς του '30, διατυπώνοντας συγχρόνως σ' ένα πλούσιο και πολύμορφο λογοτεχνικό έργο πρώτης γραμμής τις ανησυχίες, την αγωνία, τις φιλοδοξίες και τον απελπισμό των νεώτερων.

Είναι αυτός πού μαρτυρεί κατ' εξοχήν για τη δοκιμασία των συνειδήσεων που ζουν μέσα σ' εποχή κρισιμώτατη για το μέλλον του ανθρώπου και που επισημαίνουν την επώδυνη κρίση του πολιτισμού μας. Έπλασε ένα έργο με την ουσία του ανθρωπισμού κι εμφύσησε στα σπλάχνα του τον μεταφυσικό καημό μας με τόση αμεσότητα, δύναμη κι ειλικρίνεια που θα μείνει στα γράμματά μας ως ένας από τους ειλικρινέστερους και πιο γυμνωμένους συγγραφείς του καιρού μας.

Για χρόνια πολλά ή προσωπικότητά του εξέχει με τη σοβαρότητα, τη συγκρότησή της, το ανήμερο ανθρώπινο πάθος, με την ακαριαία αίσθηση της τραγικότητας της ζωής και του βαθύτατου μυστηρίου της ανθρώπινης παρουσίας στον κόσμο. Πεζογράφος μιας δραματικής μεσοπολεμικής ζωής που εκβάλλει σε μια κοινωνία δίχως Θεό, θεατρικός δημιουργός που γνωρίζει ν' αναπτύσσει στη σκηνή μ' ακέραιο θεατρικό λόγο μορφές αγέραστες στην ποιητική τους δραματικότητα, στοχαστής από τους ελάχιστα συγκροτημένους κι υπεύθυνους στον τόπο αυτό, αναδείχτηκε ένας σπάνιος μάρτυρας του πνεύματος.

Η "Ευθύνη" τιμά βαθιά το πρόσωπο και το έργο του Άγγέλου Τερζάκη κι αποφάσισε να του αφιερώσει το "Τετράδιο" αυτό για να γιορτάσει, παραβιάζοντας τη φυσική σεμνότητα του ανθρώπου, τα εβδομηντάχρονά του. Με τιμή κι αγάπη πολλή.