Βιβλίο
Χαμός στο Χάρλεμ

Τσέστερ Χάιμς
Μετάφραση: Ανδρέας Αποστολίδης
Αθήνα
Άγρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2001
σ. 307
Σχήμα: 17χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-325-397-6
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: For the love of Imabelle: A rage in Harlem
Σειρά Αστυνομικής Λογοτεχνίας
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.17€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 04-07-2007)
Περίληψη:

Για τα μάτια της όμορφης και σαγηνευτικής Αϊμαμπέλ, ο δύσμοιρος Τζάκσον εμπιστεύεται όλες τις οικονομίες του σ' έναν απατεώνα που υποτίθεται ότι ξέρει να μετατρέπει χαρτονομίσματα των δέκα δολαρίων σε αντίστοιχα των εκατό. Στη συνέχεια κλέβει χρήματα από το αφεντικό του στο γραφείο κηδειών, για να τα χάσει αμέσως στα ζάρια. Ευτυχώς, έχει έναν δίδυμο αδελφό, τον Γκόλντυ, που ζει μεταμφιεσμένος σε Αδελφή του Ελέους και πουλάει στο Χάρλεμ εισιτήρια για τον Παράδεισο. Για να πάρει πίσω ο Τζάκσον τα λεφτά του... Στο μυθιστόρημα αυτό εμφανίζονται και οι δύο μαύροι αστυνόμοι, μόνιμοι ήρωες του Τσέστερ Χάιμς, ο Μακάβριος Εντ και ο Νεκροθάφτης Τζόουνς.
Καθεμιά από τις έρευνές τους δίνει στον δημιουργό τους ένα πρόσχημα για να περιγράψει το Χάρλεμ, έναν μαύρο κόσμο που, από φταίξιμο των λευκών, ζει μέσα στη βρωμιά και την αθλιότητα, ενώ οι δύο μαύροι μπάτσοι, που έχουν αναλάβει να επιβάλουν το νόμο, δεν είναι στην πραγματικότητα επίφοβοι παρά μόνο επειδή διαθέτουν όπλα και βάρβαρες μεθόδους. Μυθιστορήματα συναρπαστικά, περιπετειώδη, ακόμα και παραληρηματικά, που μας εισάγουν βαθιά στον σαγηνευτικό κόσμο του Χάρλεμ. Το Χαμός στο Χάρλεμ βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας στη Γαλλία, το 1958.
"Το πρώτο από τα αστυνομικά μου που μου έρχεται στο μυαλό είναι το Χαμός στο Χάρλεμ. Μου αρέσει γιατί από λογοτεχνική άποψη είναι μια κλασική ιστορία. Και υπάρχουν πολλοί σοβαροί συγγραφείς που το θεωρούν ένα από τα κλασικά της μοντέρνας λογοτεχνίας. Αρκετοί Γάλλοι συγγραφείς που γνωρίζω, όπως ο Ζ. Τζιονό, ο Ζ. Κοκτώ, και άλλοι όπως ο Πικάσσο, έχουν εντυπωσιαστεί από το βιβλίο. Στην Αμερική λέγεται ότι βρήκαν ένα αντίτυπό του στη βιβλιοθήκη του Φώκνερ, όταν πέθανε."