Βιβλίο
Τι δε μας είπαν οι μητέρες μας
Γιατί η ευτυχία είναι άπιαστη από τη σύγχρονη γυναίκα

Ντανιέλ Κρίτεντεν
Μετάφραση: Δάφνη Βούβαλη
Αθήνα
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2001
σ. 372
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-14-0392-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: What our mothers didn' t tell us
Ψυχολογία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.44€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 29-08-2011)
Περίληψη:

"Σταδιοδρομία ή οικογένεια;" Αυτό είναι το ερώτημα που τέθηκε από το γυναικείο κίνημα κάποιες δεκαετίες πριν, όταν το ιδανικό της απόλυτης αυτονομίας προβαλλόταν ως αδιαμφισβήτητος στόχος όλων των γυναικών, και ειδικότερα των μητέρων μας. Παρότι όμως οι θυγατέρες τους έμαθαν να επιδιώκουν την ανεξαρτησία με κάθε τίμημα, η ευτυχία παραμένει γι' αυτές ένα άπιαστο όνειρο. Μήπως οι γυναίκες έχουν εξαπατηθεί;

Η Ντανιέλ Κρίτεντεν προτείνει στις γυναίκες να απελευθερωθούν ξεπερνώντας ακριβώς τα φεμινιστικά συνθήματα περί απελευθέρωσης και τους συνιστά να παραδεχτούν ότι η ανάγκη δημιουργίας οικογένειας είναι στη φύση τους. Κι αυτό δεν είναι πισωγύρισμα, αλλά διόρθωση πορείας.
Ευχάριστο, εξοργιστικό ή και τα δύο μαζί, το βιβλίο "Τι δε μας Είπαν οι Μητέρες μας" πετυχαίνει τελικά το σκοπό του: μας κάνει να σκεφτούμε.

Αν συζητήσετε σήμερα με γυναίκες κάτω των σαράντα ετών, θα σας πουν ότι έχουν πετύχει στόχους που οι προηγούμενες γενιές μόνο να ονειρευτούν μπορούσαν, κι όμως αισθάνονται μπερδεμένες και ανασφαλείς όσο ποτέ.

Η Ντανιέλ Κρίτεντεν αποκαλύπτει τους παράγοντες που εμποδίζουν τη σύγχρονη γυναίκα να βρει την ευτυχία, ενώ ταυτόχρονα μας δείχνει το δρόμο προς ένα καλύτερο μέλλον. Στο βιβλίο "Τι δε μας Είπαν οι Μητέρες μας" εξετάζει σημαντικούς τομείς στη ζωή των γυναικών: το σεξ, τον έρωτα, το γάμο, τη μητρότητα, την εργασία, την είσοδο στην τρίτη ηλικία και την πολιτική. Και υποστηρίζει ότι μια ολόκληρη γενιά γυναικών εξαπατήθηκε, καθώς διδάχτηκε να κατηγορεί τους άντρες και να επιδιώκει την πλήρη ανεξαρτησία.

Αντλώντας επιχειρήματα τόσο από την προσωπική της εμπειρία όσο και από τα δέκα χρόνια που αφιέρωσε ερευνώντας και αναλύοντας τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας, η Κρίτεντεν επιχειρεί να ανατρέψει τους μύθους που εμποδίζουν τις γυναίκες να συνειδητοποιήσουν την ευτυχία που αξίζουν. Και εισάγει ένα νέο τρόπο σκέψης σχετικά με τα προβλήματα των γυναικών, ο οποίος τελικά μπορεί να τις βοηθήσει να κάνουν πραγματικότητα τη ζωή που επιθυμούν.