Βιβλίο
Πεζογραφική ανθολογία: αφηγηματικός γραπτός νεοελληνικός λόγος
Από το τέλος του βυζαντίου ως τη γαλλική επανάσταση

Συλλογικό έργο
Ανθολόγος: Γιώργος Κεχαγιόγλου
Επιμελητής: Γιώργος Κεχαγιόγλου
Θεσσαλονίκη
Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών. Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη
2009
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 2001
σ. 760
Σχήμα: 24χ16
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-231-091-5
ISBN Σετ 960-231-090-1
Α/Α Τόμου: 1
Αριθμός Τόμων: 1
Σημειώσεις: Ανθολογούνται έργα των: Σταφιδάς, Ιωάννης - Μαχαιράς, Λεόντιος - Χειλάς, Μοναχός - Σφραντζής, Γεώργιος - Μπουστρούς, Τζώρτζης κ.ά.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 37.29€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 20-07-2010)
Περίληψη:

Η "Πεζογραφική Ανθολογία" παρουσιάζει μια ευρεία επιλογή 250 περίπου νεοελληνικών αφηγηματικών κειμένων που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα ως το 1830/31, και φιλοδοξεί να ανταποκριθεί στην έλλειψη ενός σύγχρονου εγχειριδίου που να παρέχει μια ικανοποιητική, σε μέγεθος και εμβέλεια, εικόνα για την ποικιλία και το γλωσσικό, θεματικό, ιδεολογικό, κοινωνικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον του παλαιότερου νεοελληνικού λόγου που κρυσταλλώθηκε σε γραπτή μορφή.

Κύριος στόχος του δίτομου έργου, που περιλαμβάνει βιοεργογραφικά σημειώματα και ερμηνευτικό γλωσσάρι, είναι η παρουσίαση της εξέλιξης, αλλά και των καθυστερήσεων ή αναδιπλώσεων, της γραπτής νεοελληνικής λογοτεχνικής, θρησκευτικής, ιστοριογραφικής, στοχαστικής κτλ. αφήγησης, με σειρά όσο γίνεται πιο πιστή στον χρόνο συγγραφής ή εμφάνισης των έργων σε χειρόγραφη ή έντυπη μορφή. Η αφήγηση αυτή εξετάζεται τόσο στην "πρωτότυπη" εκδοχή της όσο και στην πλούσια όψη των μεταγλωττίσεων, μεταφράσεων, παραφράσεων, διασκευών και μιμήσεων από την παλαιότερη ελληνική παράδοση και από ένα ευρύ φάσμα ανατολικών και δυτικών γραμματειών.[...]