Βιβλίο
Αμερικανικό ειδύλλιο

Φίλιπ Ροθ
Μετάφραση: Τρισεύγενη Παπαϊωάννου
Αθήνα
Πόλις
2010
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 1999
σ. 564
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7478-71-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: American Pastoral
Σημειώσεις: Επίμετρο: Σώτη Τριανταφύλλου.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 22.53€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 24-06-2010)
Περίληψη:

Ο Σίμουρ Λιβόρ ενηλικιώνεται στη μεταπολεμική Αμερική του θριάμβου και της ευημερίας. Αλλά ό,τι αγαπάει χάνεται όταν η χώρα παθαίνει παράκρουση τα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του'60. Ούτε ο πιο απομονωμένος και καλοπροαίρετος πολίτης δεν καταφέρνει να αποφύγει το σαρωτικό κύμα της ιστορίας. Το "Αμερικανικό ειδύλλιο" είναι η ιστορία της ανόδου και της πτώσης ενός καλότυχου Αμερικανού -ενός δυνατού άνδρα γεμάτου αυτοπεποίθηση, αριστοτέχνη της κοινωνικής ισορροπίας που τον συντρίβουν οι δυνάμεις της κοινωνικής αναταραχής.

Του Λιβόβ δεν του επιτρέπεται να ζήσει για πάντα ευτυχισμένος στην αγαπημένη του πέτρινη αγροικία με την όμορφη γυναίκα του και τη ζωηρή κόρη του με την πρόωρη ανάπτυξη, που είναι το φως των ματιών του. Φως των ματιών του ώσπου να γίνει δεκάξι χρονών και να εξελιχθεί σε τρομοκράτισσα επαναστάτρια αποφασισμένη να καταστρέψει τον παράδεισο του πατέρα της.
Με έντονο ρεαλισμό, ο Ροθ ξαναγυρίζει στις συγκρούσεις και τις βίαιες μεταβολές της δεκαετίας του 1960. Το βιβλίο αυτό μιλάει για την αγάπη -και το μίσος- για την Αμερική. Για την επιθυμία ν' ανήκεις -και την άρνηση να ανήκεις- στην Αμερική. Αντιπαραθέτει την επιθυμία για μια ειδυλλιακή αμερικανική ζωή -ζωή αξιοσέβαστη, με ηρεμία, τάξη, αισιοδοξία και δημιουργία- στη γηγενή αμερικανική παραφροσύνη.

Το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 2016 από τον ηθοποιό Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, στην ταινία "American Pastoral" με πρωταγωνιστές τον ίδιο, τη Τζένιφερ Κόνελι και τη Ντακότα Φάνινγκ.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: