Βιβλίο
Τα κομβικά κράτη και η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ

Επιμελητής: Robert Chase
Επιμελητής: Emily Hill
Επιμελητής: Paul Kennedy
Μεταφραστής: Ηλίας Πεταλάς
Υπεύθυνος Σειράς: Σωτήρης Ντάλης
Αθήνα
Εκδόσεις Παπαζήση
Αριθμός Έκδοσης: 1
2001
σ. 744
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-02-1522-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The pivotal states: A new framework for U.S. policy in the developing world
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική
Σημειώσεις: Πρόλογος: Θεόδωρος Κουλουμπής. Γράφουν οι: Bresnan, John - Cohen, Stephen P. - Ganguly, Sumit - Rizvi, Hasan-Askari - Makovsky, Alan O. κ.ά.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 42.60€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-02-2012)
Περίληψη:

"Μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ την ενδεκάτη Σεπτεμβρίου του 2001, γενική, εντύπωση είναι ότι βρισκόμαστε, όπως στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το 1989-90, μπροστά σε μια ριζική αναδιάρθρωση των κανόνων του παιχνιδιού του διεθνούς συστήματος.
Όσο δύσκολο κι αν αυτό ακούγεται, ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης για τις ΗΠΑ είναι να σπάσουν αυτή την αλυσίδα προκλήσεων και αντιποίνων που τροφοδοτεί όλο και περισσότερο μίσος, και να προτάξουν μια στρατηγική αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτίων που οδηγούν στην τρομοκρατία. Πιο συγκεκριμένα, χρειάζονται μέτρα προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης, με κορυφαίο το ελεύθερο εμπόριο και όχι τον προστατευτισμό σε βάρος των προϊόντων των χωρών του Τρίτου Κόσμου. Έφθασε ο καιρός για ένα σχέδιο Μάρσαλ παγκόσμιας εμβέλειας που μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των αποστάσεων Βορρά-Νότου, οι οποίες αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται, επίσης, περισσότερη ευαισθησία για την διαφορετικότητα, για τους συνυπάρχοντες πολιτισμούς. Σε τελευταία ανάλυση, απαιτείται λιγότερη αλαζονεία και λιγότερος εθνοκεντρισμός."
Από τον πρόλογο του καθηγητή Θ. Κουλουμπή