Βιβλίο
Νόμιμη και παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών
Υπό το πρίσμα του διεθνούς, κοινοτικού και ελληνικού δικαίου

Φορέας: Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου
Α. Γραμματικάκη - Αλεξίου
Α. Στρατή
Ε. Μουαμελετζή
κ.ά.
Αθήνα
Σάκκουλας Αντ. Ν.
Αριθμός Έκδοσης: 1
2001
σ. 251
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-15-0583-1
Σημειώσεις: Πρόλογος: Ε. Β. Βενιζέλος
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 23.92€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 16-04-2002)
Περίληψη:

Το βιβλίο αποτελεί το προϊόν έρευνας-μελέτης που ανατέθηκε στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το βιβλίο προλογίζουν ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Δικαστής στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Καθηγητής Βασίλειος Σκουρής.
Ο πλούτος της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και η ιδιότητα της Ελλάδας ως χώρας "εξαγωγής" πολιτιστικών αγαθών, καθιστούν αυτονόητα σημαντική τη μελέτη του νομικού πλαισίου της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτιστικών αγαθών και της επιστροφής ή απόδοσής τους στο κράτος προέλευσης σε περίπτωση παράνομης διακίνησης.
Αν και η προσέγγιση του βιβλίου είναι κατ’ αρχήν νομική, οι ευρύτερες ιστορικές και πολιτισμικές αναφορές χρησιμεύουν στην ολοκληρωμένη θεώρηση των προβλημάτων. Εκτός από τη συστηματοποίηση των σχετικών διατάξεων του δημοσίου διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού δικαίου, εξετάζονται και αξιολογούνται οι ρυθμίσεις του ελληνικού δικαίου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η συμβατότητά τους με τις διεθνείς, αλλά κυρίως τις κοινοτικές διατάξεις εν όψει της ψήφισης του νέου νόμου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.