Βιβλίο
Χίλια χρόνια μη γραμμικής ιστορίας

Μανουέλ Ντε Λάντα
Μετάφραση: Μάκης Βαϊνάς
Αθήνα
Κριτική
Αριθμός Έκδοσης: 1
2002
σ. 491
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-218-244-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: A thousand years of nonlinear history
Κύματα 5
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 24.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 09-02-2011)
Περίληψη:

Μετά την επιτυχία της θεμελιακής εργασίας του, Πόλεμος την εποχή των ευφυών μηχανών, ο Manuel De Landa παρουσιάζει μια ριζοσπαστική σύνθεση των ιστορικών εξελίξεων της τελευταίας χιλιετίας. Το βιβλίο Χίλια χρόνια μη γραμμικής ιστορίας σχεδιάζει το περίγραμμα μιας ανανεωμένης υλιστικής ιστορίας, ακολουθώντας την παράδοση των Fernand Braudel, Gilles Deleuze και Felix Guattari.
Ο De Landa παρακολουθεί τις διακριτές κινήσεις και αλληλεπιδράσεις ύλης και ενέργειας μέσω των ανθρώπινων πληθυσμών της χιλιετίας. Το αποτέλεσμα είναι μια εντελώς νέα προσέγγιση της μελέτης των ανθρώπινων κοινωνιών και των συνεχώς κινούμενων, ασταθών μορφών τους, των πόλεών τους, των οικονομιών, των τεχνολογιών και των γλωσσών τους.
Ο συγγραφέας εξετάζει τρία πεδία που έδωσαν σχήμα στις ανθρώπινες κοινωνίες: οικονομία, βιολογία, γλωσσολογία. Αποκαλύπτει τις αυτοκατευθυνόμενες διαδικασίες της ύλης και της ενέργειας που συνυφαίνονται με τα καπρίτσια και τις βουλές της ίδιας της ανθρώπινης ιστορίας, για να δώσει ένα πανόραμα της Δύσης, απαλλαγμένο από την άκαμπτη τελεολογία και τις απλοϊκές αντιλήψεις περί προόδου, και κυρίως ελεύθερο από κάθε ντετερμινισμό σχετικά με τα αστικά, θεσμικά και τεχνολογικά του σχήματα.