Βιβλίο
Διεπιστημονικές προσεγγίσεις στη μουσειακή αγωγή

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκκινος
Επιμέλεια: Ευγενία Αλεξάκη
Αθήνα
Μεταίχμιο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2002
σ. 327
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-375-310-0
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 22.43€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 15-01-2010)
Περίληψη:

Το μουσείο είναι ένας θεσμός που συνδέεται οργανικά με τη νεωτερικότητα: τη δημιουργία της βιομηχανικής κοινωνίας, τη συγκρότηση εθνικών ταυτοτήτων και κρατών, την εδραίωση του πολιτικού φιλελευθερισμού αλλά και τον εκδημοκρατισμό και τη μαζοποίηση της κουλτούρας.
Το σύγχρονο μουσείο, ωστόσο, δεν μπορεί πλέον να αποτελεί μια περιχαρακωμένη, κλειστή και αυτοτελή οντότητα. Έχει πολυδιάστατο χαρακτήρα. Είναι ένας θεσμός που μεταβάλλεται διαρκώς και αποτυπώνει τον φιλοσοφικό, ιστορικό και κοινωνιολογικό προβληματισμό.
Έγινε έτσι ένα δυναμικό άνοιγμα στο ευρύ κοινό, προκειμένου το μουσείο να συμβάλει στη "δια βίου" αγωγή και εκπαίδευση και στην προώθηση μιας πλουραλιστικής προοπτικής, λειτουργώντας ως μηχανισμός διαμόρφωσης κουλτούρας και δεξιοτήτων πολιτισμικής κριτικής.
Το βιβλίο περιλαμβάνει μια σειρά άρθρων που θίγουν σχεδόν όλα τα θέματα που συνδέονται με τη μουσειακή αγωγή, τη μουσειολογία, τη μουσειοπαιδαγωγική, την εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο μουσείο, την αισθητική αγωγή, τις νέες τεχνολογίες. Θίγει πρακτικά θέματα που αφορούν τις επισκέψεις σε μουσεία και τη διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων, ενώ στο τέλος παρατίθεται ένας κατάλογος με μουσεία και φορείς που οργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα. Πρόκειται για ένα βιβλίο χρήσιμο σε εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, ερευνητές, υπεύθυνους εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και επιμελητές (curators) μουσείων.